IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegram блокира канала за "интелигентно гласуване" на Навални

Компанията твърди, че се съобразява със законите, свързани с изборите, но съюзниците на опозиционера видяха в решението цензура

17:00 | 18.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Telegram, приложението, използвано от протестиращи от Иран до Беларус, е блокирало канала за „интелигентно гласуване“ с препоръки за кандидати за руските парламентарни избори, целящ победа над номинираните от управляващата партия, пише Bloomberg.

Платформата е ограничила ботовете с материали за кампанията заради правилата за дните на мълчание преди изборите, написа роденият в Русия основател на Telegram Павел Дуров в канала си в услугата в края на първия ден от вота.

Същевременно той отправи критики към Google и Apple за премахването на приложението за гласуване, свързано с вкарания в затвора лидер на опозицията Алексей Навални, от техните руски онлайн магазини под натиска на властите. Той написа, че този ход „създава опасен прецедент, който ще засегне свободата на словото в Русия и по света“.

Междувременно съюзници на Навални обвиниха Telegram в цензура, предаде Ройтерс.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш осъди решението. „Истински позор е, когато цензурата се налага от частни компании, които уж защитават идеите за свобода“, написа тя в Twitter.

Иван Жданов, политически съюзник на Навални, коментира, че не вярва на оправданието на Telegram и че този ход изглежда е бил договорен по някакъв начин с руските власти.

От лагера на Навални заявиха, че това не е победа над тях, тъй като препоръките им за гласуване са достъпни на други места в социалните мрежи.

Днес е вторият ден от изборите в Русия за долната камара на парламента, известна като Държавната дума. Тридневните избори приключват в неделя вечерта.

Независимата група за наблюдение Голос, считана за „чуждестранен агент“ от руското правителство, е регистрирала 2130 потенциални нарушения в избирателните секции в цялата страна в петък, съобщава „Новая газета“.

Председателят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова призова активистите на Голос да разяснят оплакванията си пред надзорната агенция, като ги обвини, че провеждат кампания за дискредитиране на изборите, съобщи държавната РИА Новости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още