IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании завладяха щатската борса

Акциите на Yelp се търгуват с 60% над цената на предстоящото IPO, Zynga също поскъпва

18:09 | 02.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Технологичните компании завладяха щатската борса

Бързо развиващият се сайт за потребителски оценки за местни компании и ресторанти Yelp се радва на високо търсене в първия си борсов ден, предаде CNBC.

Компанията сключи първите сделки на борсата на цена с 60% над цената от 15 долара за акция, която вчера определи за предстоящото си IPO. Първичното борсово предлагане оценява Yelp на 900 млн. долара, но текущата цена от около 24,50 долара за акция дава пазарна капитализация от 1,43 млрд. долара.

Първоначално компанията обмисляше да пусне акциите си на цени между 12 и 14 долара. Очаква се компанията да набере от борсата 106,25 млн. долара. Yelp планира да пласира общо 7,15 млн. акции. 

През 2011 г. компанията е регистрирала приходи в размер на 83,3 млн. долара – със 74% повече спрямо година по-рано.  Според подадената в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) документация Yelp отчита повече от 62 млн. уникални посетители, 22 млн. ревюта и 529 000 бизнес страници всеки месец.

През 2008 г. Yelp имаше приходи в размер на 12,1 млн. долара, които успя да удвои до 25,8 млн. долара през следващата година. За първите девет месеца на 2011 г. компанията е генерирала приходи в размер на 58,4 млн. долара.

Въпреки това засега компанията не успява да излезе на печалба. Загубите за първите девет месеца на 2011 г. са в размер на 7,6 млн. долара, малко по-ниски от 8,5 млн. долара загуба, които бяха отчетени през първите девет месеца на 2010 г.

Yelp е поредната интернет компания след Groupon, LinkedIn и Zynga, която се осмелява да се листне на борсата. Дебютът идва в момент, в който Nasdaq е в подем.

Американският технологичен индекс, който отчита ръст от 14% от началото на годината, в сряда за първи път от декември 2000 г. мина границата от 3 000 пункта.

Акциите на оператора на игри за социалните мрежи Zynga днес също скочиха до небесата. „Акционерите се отблагодариха за опита на компанията да намали зависимостта си от Facebook”, коментира пред Ройтерс участник на пазара.

Още в самото начало на сесията цената скочи с 10%, като причината е журналистически материал, според който още през този месец създателят на Farmville ще пусне собствен сайт, който ще ползва като платформа за игрите си независимо от Facebook.

Zynga е борсов дебютант. Едва от средата на декември 2011 г. компанията се котирана на американската технологична борса Nasdaq. Оттогава акциите поскъпнаха с повече от 50%, като 14% от поскъпването е през тази седмица.

При борсовия си дебют Zynga набра повече от 1 млрд. долара и по този начин стана вторият по големина борсов дебют на интернет компания след Google. Номиналната цена на акциите бе 10 долара, но малко след старта акциите тръгнаха надолу. Днес обаче акцията се котира на 14,48 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още