IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тазгодишният Prime Day премина без много шум и фанфари от Amazon

Компанията не даде гръмки изявления за успеха на събитието, както обикновено

10:24 | 24.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Rachel Jessen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Rachel Jessen/Bloomberg

Amazon обяви резултатите от своя Prime Day, който завърши във вторник, а компанията подчерта как събитието е подкрепило външните търговци, с които тя работи, пише CNBC.

За втора година Amazon разкрива, че приходите от продажби на търговците в рамките на Prime Day са нараснали повече от нейния собствен ритейл бизнес. Търговците са генерирали 1,9 млрд. долара от промоции преди Prime Day, които са дали на купувачите намаление от 10 долара, ако се насочат към някой малък бизнес, твърди компанията.

Но публичността около резултатите на Prime Day беше значително по-малка в сравнение с минали години. Лисваха гръмки изказвания за продажбите, каквито обичайно сме свикнали да чуваме.

Преди Amazon е характеризирала събитието като „най-големия ден в историята си“ или „най-голямото събитие за пазаруване в историята на Amazon”. Този език определено липсва за тазгодишните резултати. Вместо това компанията отбеляза, че Prime Day е имал „двата си най-големи дни“ за търговците.

Amazon никога не разкрива общите приходи от продажби на Prime Day, но миналата година направи неочаквана стъпка, като разкри, че търговците трети страни са генерирали 3,5 млрд. долара по време на събитието. Този показател също липсва от резултатите през 2021 г.

Представител на Amazon е отказал да разкрие повече подробности за продажбите на външните търговци по време на Prime Day.

Amazon създаде Prime Day през 2015 г. Няколкодневните намаления помагат на компанията да привлича нови абонати на Prime и ѝ позволява да промотира продуктите и услугите си. Събитието се разви и се превърна в едни от най-големите дни за пазаруване за Amazon и за другите търговци, които предлагат конкурентни оферти.

Възможно е Amazon все пак да е записала рекордни приходи от продажби на Prime Day, но растежът да е по-бавен в сравнение с предходни години. От Adobe Analytics прогнозират, че приходите от Prime Day са преминали границата от 11 млрд. долара, което представлява 6,1% ръст спрямо миналогодишното събитие, което се проведе в средата на октомври. Според Digital Commerce 360 Amazon е продала стоки за 10,4 млрд. долара на Prime Day миналата година, което е с 45,2% повече спрямо 7,16 млрд. долара през 2019 г.

Проблемите с веригите на доставки са допринесли и за по-слабото представяне тази година. Външните търговци бяха под по-голям стрес, защото трябваше да се справят с проблемите в доставките, свързани с глобалния недостиг на чипове и скока на случаите на Covid-19 на две от най-натоварените китайски пристанища. Някои търговци са споделили пред CNBC, че са се спрели на по-малко намаления тази година заради притеснения, че могат да не разполагат с достатъчно продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още