IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Развитието на технологии и индустрии минава през мобилна комуникация

С 5G платформата ще тестваме нови апликации и софтуерни разработки за български фирми, посочи изпълнителният директор на "София Тех Парк"

20:52 | 08.01.21 г.
Т. Младенов: Развитието на технологии и индустрии минава през мобилна комуникация

По отношение на 5G лабораторията на територията на "София Тех Парк" той съобщи, че екипът му е успял в рамките на миналата година да постигне първите стъпки по разработването на пилотната платформа.

Младенов напомни, че в световен мащаб се извършва сериозна работа с изследвания за влияние на 5G върху околната среда и хората.

"Вече започнахме да правим първи опити и изследвания. Нашата цел е да създадем една мини платформа, която е базирана на 5G технология и чрез нея да сме способни да тестваме нови апликации и софтуерни разработки. Така по задание на български фирми ще можем да изготвяме прогнози и да представяме какво би било поведението на този софтуер в една нова мобилна среда", обясни Тодор Младенов.

Изпълнителният директор на "София Тех Парк" посочи, че въпреки предизвикателствата на 2020 година, комплексът е успял да привлече пет нови компании от почти цялото портфолио на малките технологични фирми - компании от финтех и хранителната индустрия, както и една IT фирма.

Във връзка с изграждането на новия суперкомпютър Младенов съобщи, че в момента процесът е във фаза строеж на специализираната сграда, в която ще бъде поместена сложната система.

"Тя физически ще бъде готова до края на март, след което избраният от нас изпълнител - френският Atos, ще изгради самата система. В края на април ще започнат доставките и инсталациите на системата, като процесът по тестване и обучение ще отнеме около два месеца", очаква изпълнителният директор на "София Тех Парк".

Тодор Младенов се надява голяма част от продуктите и услугите на българските компании, които се дигитализират, да могат да се модулират и изчисляват на тази нова машина. Той се надява суперкомпютърът да работи по изчисленията на голяма база данни и по европейски проекти.

Какви са плановете на технологичния парк за тази година? Ще има ли по-голям интерес към новия суперкомпютър в сравнение със стария?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още