IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Uber Травис Каланик напуска изцяло компанията

Той ще се съсредоточи върху създаването на "призрачни кухни" за доставки на храни

14:04 | 25.12.19 г.
<p>
	Травис Каланик.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Травис Каланик. Снимка: Ройтерс

Съоснователят на Uber Травис Каланик напуска борда на директорите и продава всичките си акции, за да насочи вниманието си към ново начинание, свързано със създаването на „призрачни кухни“ за услуги за доставки на храни, предава Ройтерс.

Каланик, който помогна за създаването на Uber през 2009 г. и преди време упражняваше почти пълен контрол върху компанията, се оттегли като главен изпълнителен директор през юни 2017 г. под натиска на инвеститорите след поредица от скандали.

Той ще напусне борда на директорите на Uber до края на годината, съобщи компанията във вторник.

Говорителка на компанията съобщи във вторник, че Каланик е продал целия си дял на стойност около 3 млрд. долара в Uber и допълни, че документите ще бъдат внесени пред регулаторните органи в четвъртък след Коледа.

Говорителката отказа да разкрие какво ще прави Каланик с приходите.

Войнственият стил на Каланик превърна Uber в една от най-големите компании за споделени пътувания в света, като предизвика революция в таксиметровата индустрия и отправи предизвикателство към транспортните регулации в света.

„Много малко предприемачи са създали нещо толкова дълбоко като Травис Каланик с Uber“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Дара Косровшахи в комюнике и похвали „визията и упоритостта“ на Каланик.

Но неговата невъздържаност е смятана за причина за поредицата от скандали и оплаквания по време на мандата му, които предизвикаха бунт на акционерите и отстраняването му от ръководството на компанията.

Каланик съобщи в комюнике, че сега когато Uber е публична компания, иска да се съсредоточи върху настоящия си бизнес и филантропските си инициативи. В момента той работи по стартъп, който цели да строи големи индустриални кухни и да отдава площи под наем на ресторанти. „Призрачните кухни“ ще приготвят ястия за компании за доставки на храни, като им спестяват разходите за сервитьори и за помещение за хранене.

Компанията CloudKitchens е набрала до момента финансиране на стойност 400 млн. долара от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, сочат данни на Crunchbase. Самият Каланик е инвестирал „няколко стотин милиона долара“ в бизнеса, каза говорителката му, без да разкрива точната цифра.

Цената на акциите на Uber е намаляла с над 30%, откакто работещата на загуба компания излезе на борсата през май, тъй като инвеститорите са скептични към бизнес модела й и способността й да постига печалба. Вчера книжата на Uber останаха на нивото си от 30,44 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още