IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им

Предстои оценка на риска в целия блок, която ще е готова до октомври

16:36 | 19.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) са приключили първата фаза от националните оценки на рисковете, свързани със сигурността на 5G мрежите и са ги представили, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Всички констатации от въпросните проучвания ще бъдат ползвани в следващата фаза – оценка на риска в целия блок. Тя ще бъде завършена до 1 октомври тази година.

„След като на 22 март Европейският съвет изрази подкрепа за съгласуван подход, държавите членки откликнаха бързо на нашия призив за конкретни мерки за обезпечаване на киберсигурността на мрежите от пето поколение в целия ЕС. Националните оценки на риска са много важни, за да се уверим, че държавите членки са подготвени адекватно за внедряването на безжичните мрежови връзки от следващо поколение, които в скоро време ще образуват гръбнака на нашите общества и икономики“, посочват в съвместно изявление комисарите, отговарящи за Съюза на сигурност и за цифровата икономика и цифровото общество, Мария Габриел и Джулиан Кинг.

В изявлението се изразяват и надежди, че резултатите ще бъдат взети предвид при организирането на търговете за отпускане на радиочестотен спектър на телекомите на континента, благодарение на което те да пуснат 5G мрежите.

„Някои държави членки вече са предприели стъпки за засилване на приложимите изисквания за сигурност, а други обмислят въвеждането на нови мерки в близко бъдеще“, гласи още съобщението.

Целта на всички тези усилия е да се създаде единен подход към защитата на работоспособността на мрежите от пето поколение.

Всичко това се случва, докато държавите членки оценяват и каква да е реакцията им спрямо китайския гигант Huawei Technologies, който според САЩ ползва телекомуникационното си оборудване, за да шпионира в полза на Пекин.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hotclick
преди 4 години
ЕС е пълен с професионални лобисти и някои от изследванията ще бъдат прикрити. Няма спор че 5G технологията е повече от крачка напред https://smartarena.bg/5g-strah-vuzmojnosti/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още