IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на Spotify се покачва в очакване на листването

Стрийминг платформата е достигнала оценка от поне 19 млрд. долара през последните няколко месеца, твърдят запознати източници на Ройтерс

13:16 | 15.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стойността на музикалната стрийминг услуга Spotify, която планира своето първично публично предлагане (IPO), е нараснала с около 20% до поне 19 млрд. долара през последните няколко месеца. Това означава, че компанията се представя по-добре от американските и европейските технологични индекси, предава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Най-скорошните частни сделки на шведската компания са достигнали над 4 хил. долара на акция, допълват източниците на информационната агенция.

Един от източниците твърди, че акциите са изкачили до рекорден връх от 4 200 долара, оценявайки компанията на 19 млрд. долара и повече. За сравнение, по-рано тази есен стойността на Spotify беше около 16 млрд. долара.

Музикалната стрийминг компания има за цел до края на тази година да обяви намерението си за листване пред регулаторите в САЩ, коментират още източниците на Ройтерс.

Тенденцията за повишаване на стойността на Spotify се засили и от новината от миналата седмица, че Spotify и Tencent купуват дялове една в друга. Двете компании не разкриват финансови подробности за споразумението си.

Шведският гигант не е отговорил веднага на запитванията на Ройтерс за оценката и листването.

Частният пазар на акции преди публичното предлагане позволява на служителите и основателите на частните фирми като Spotify да се възползват от това, което притежават, а инвеститорите могат да се ориентират.

Очаква се IPO-то на Spotify да се състои около 90 дни след подаването на документи към регулаторите. Прогнозата е, че тогава оценката на компанията ще бъде с още няколко милиарда долара по-висока, тъй като ликвидните рискове в момента оказват натиск преди появата ѝ на борсата, твърдят източниците.

Въпреки че редица големи технологични фирми не успяват да навлязат в Китай благодарение на сделката си с Tencent Spotify си осигурява стъпка напред към разрастващия се китайски пазар на музикален стрийминг.

Spotify е най-голямата музикална стрийминг компания в света и смята технологичните гиганти Apple и Amazon за свои основни конкуренти.

Фирмата планира да се насочи към първично публично предлагане на акции на борсата в Ню Йорк.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още