IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка на служителите на Amazon може да попречи на Prime Day

Работници на компанията в Испания призоваха и други служители да излязат на протест срещу лошите условия на труд

17:18 | 16.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служителите на Amazon в Испания стачкуват днес, протестирайки срещу условията на труд в складовете на гиганта в електронната търговия, точно когато започнаха разпродажбите в рамките на Prime Day, пише CNBC.

Група, наречена Amazon En Lucha, организира похода извъд центъра за изпълняване на поръчки, който се намира в близост до испанската столица Мадрид. Стачката ще продължи до 18 юли, а служителите призоваха и други техни колеги от Европа да излязат на протест.

Включилите се в стачката протестират пред склада, който е първият на Amazon в Испания. Те носят маски с лика на главния изпълнителен директор на компанията Джеф Безос.

Това не е първият път, в който служителите на Amazon от този склад излизат на стачка тази година. През март стотици работници стачкуваха, защото искаха предоговаряне на договорите им.

Те се обявяват против увеличаването на броя работни часове, премахването на бонусите и липсата на защита при болест, сочи изявление, направено в неделя.

Все още не е ясно колко хора са излезли на протест. Amazon En Lucha публикува снимка в Twitter, която показва празните паркоместа пред склада. Освен това призова за стачки в цяла Европа, но не се знае колко от работниците на Amazon в другите страни са се включили.

Говорител на компанията заяви, че Amazon e “честен и отговорен” работодател.

По думите му американският гигант вече е инвестирал над 1,1 млрд. евро (1,29 млрд. долара) в Испания и е създал над 2000 постоянни работни места от 2011 г. насам, като ще продължи да работи активно в Испания.

Стачката обаче съвпада с Prime Day - годишно събитие, в рамките на което множество продукти се предлагат с намаления. Amazon обаче е остро критикувана от своите служители в Европа. През ноември нейни работници в Италия и Германия също протестираха заради заплащането и условията на труд.

През последните няколко години това са въпроси, за които се говори много. Разследване на британския вестник Mirror разкри, че служителите имат ограничено време, в което могат да посещават тоалетната например. Същевременно заложените цели за работата са толкова големи, че много от хората спят на пода в самия склад.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още