IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на акциите на Lyft бързо доведе до съдебни действия от инвеститорите

Бяха нужни по-малко от три седмици, за да бъде заведен иск срещу компанията

15:53 | 20.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Меденият месец на Snap след първичното ѝ публично предлагане през 2017 г. в крайна сметка завърши с дела, заведени от инвеститорите само 10 седмици след листването. При Blue April Holdings бяха нужни само седем седмици. За Lyft, чиито акции се сринаха рязко след IPO-то ѝ на 28 март, периодът беше скъсен на под три седмици, след което разочарованите акционери се обърнаха към съда с обвинения, че компанията ги е подвела, пише Bloomberg.

Подобни дела се превръщат в нещо все по-често срещано след финансовата криза през 2008 г. според Cornerstone Research. Повечето от тях биват отменени или се решават извън съда. Сериозните битки са изключително редки.

Стандартното обвинение е, че директорите на компанията и поемателите са надценили перспективите на компанията, което е довело до загуба за инвеститорите, когато истината е излязла на бял свят, а цената на акциите е потънала.

Lyft получи две почти идентични жалби, подадени на 16 април, за преувеличаване, когато е заявила, че пазарният ѝ дял в САЩ е 39%. И в двата случая ищците твърдят, че компанията не е уведомила инвеститорите, че се готви да изтегли над 1000 велосипеда от своята програма за споделяне. Lyft отказва да коментира случаите.

От листването насам книжата на Lyft понижиха стойността си с 19 на сто до 58,36 долара. За сравнение при първичното публично предлагане цената беше 72 долара. Книжата се разпродаваха, след като на 11 април по-големият конкурент Uber Technologies подаде проспект за IPO, а инвеститорите скоро ще имат нова възможност да заложат на потенциала на споделеното пътуване.

Експерти твърдят, че макар делата срещу Lyft да са заведени бързо, някои компании са получили искове много по-скоро след листванията си. Когато Facebook стана публична през 2012 г. и цената на акциите ѝ се срина с 19 на сто в рамките на два дни след IPO-то, при което тя набра 16 млрд. долара, беше нужна по-малко от седмица за завеждането на колективен иск от страна на инвеститори, които загубиха над 2,5 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още