IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify срещу Apple: поредният голям сблъсък

Шведската компания обвини Apple в блокиране на обновяване на софтуера ѝ

16:36 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Spotify обвини Apple, че е блокирала обновяванията на мобилното ѝ приложение в опит да отблъсне потребителите от конкурентната музикална стрийминг услуга, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от Bloomberg.

Apple е отказала обновяването, след като Spotify започна да насърчава потребителите си да се абонират онлайн, а не през мобилната операционна система iOS, твърди източникът. Той се позовава на писмо, което главният юрисконсулт на Spotify Хорацио Гутиерес е изпратил до колегата си Брус Сюъл на 26 юни. Чрез насърчаването на потребителите да се абонират през уебсайта, Spotify се опитва да избегне плащането на 30% от месечните абонаменти, които са направени през iOS. Recode писа за същото писмо по-рано в четвъртък.

Spotify успя да избегне свиването на приходите си, като таксува абонатите на iOS по 13 долара на месечно, а не по 10 долара, както таксува другите си потребители. Но това я направи по-скъпа, когато Apple представи собствената си музикална услуга през юни 2015 г., която струва 10 долара месечно. От тогава Apple успя да привлече 15 млн. абонати, докато Spotify обяви през март, че има 30 млн. души, които плащат за услугата ѝ.

Говорителят на Spotify отказва да коментира, а този на Apple не е отговори на телефонното обаждане.

Отговорът на Spotify на Apple Music беше да предложи тримесечен абонамент само за 99 цента за новите потребители, които се абонират през сайта ѝ. Това накара Apple да заплаши, че ще премахне приложението на Spotify от своя онлайн магазин, показва писмото. Spotify стартира рекламна кампания във връзка с промоцията, но също така вече не позволява на потребителите си да плащат през App Store.

Днес стана ясно, че Apple може би води преговори за придобиването на друг играч в сферата на музикалния стрийминг – Tidal.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още