IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify с поредно ключово технологично придобиване

В портфолиото на компанията вече влиза Loudr.fm

09:13 | 13.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-голямата музикална стрийминг услуга в света Spotify заяви, че ще придобие Loudr.fm – базиран в Сан Франциско доставчик на технология за лицензиране, който ще ѝ помогне да намира авторите на песни и да им плаща това, което им дължи, предава Ройтерс.

Придобиването помага на компанията да адресира една от най-големите си слабости в своя бизнес модел – намирането и уверяването, че правоносителите получават средствата, които са им дължими за техните произведения. До момента този проблем стоеше нерешен и доведе дори до съдебни дела.

Финансовите условия на сделката - първата откакто Spotify направи директно листване на борсата в Ню Йорк по-рано този месец, не са разкрити.

Spotify миналата година се сблъска със съдебен иск за изплащането на до 1,6 млрд. долара на Wixen Publishing - базирана в Калифорния компания, която представлява изпълнители като Tom Petty, Neil Young, Rage Against the Machine и Missy Elliott.

Loudr е създадена през 2013 г. от трима съоснователи с идеята да опрости процеса, по който музикантите, чиито песни се изпълняват публично от други изпълнители, да бъдат откривани, проследявани и да получават заплащане за т.нар. „механични лицензи“. Тук могат да влязат кавърверсиите, семплите и ремиксите.

Екипът на Loudr ще се премести в офисите на Spotify в Ню Йорк.

През последните години Spotify направи няколко, обикновено технологично насочени придобивания, за да подобри своята услуга. Книжата на компанията завършиха почти без промяна в цената борсовия ден, като в края на сесията се търгуваха за 149,10 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още