IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумение с Huawei насърчи силно акциите на Nokia

Европейският производител очаква финансови ползи от него още през четвъртото тримесечие

13:18 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Nokia са едни от най-добре представящите се в Европа тази сутрин, след като финландският производител на телекомуникационно оборудване обяви, че приходите му ще бъдат насърчени от новото лицензионно споразумение с Huawei, пише Financial Times.

Компанията обяви „няколкогодишно патентно лицензионно споразумение“ с бързо развиващия се китайски производител на устройства. Подробностите около сделката са конфиденциални, но Nokia заяви, че очаква да започне да се радва на финансови ползи от нея още през четвъртото тримесечие, като се „очакват допълнителни приходи“ през периода.

Споразумението отразява нарастващите усилия на Huawei да пробие на развитите пазари. Китайските марки растат бързо през последните няколко години, но силата им е фокусирана в развиващите се пазари, докато по-строгите закони за интелектуалната собственост забавят растежа им в Европа.

Това са добри новини за инвеститорите в Nokia след трудните няколко месеца. Компанията промени фокуса си към мрежови технологии след спада в нейния стар бизнес с мобилни телефони, но тази година печалбата ѝ спада, а клиентите ѝ свиват разходите си в очакване на пускането на новите 5G мрежи в края на десетилетието.

Акциите на Nokia понижиха стойността си с над една пета през последните три месеца, но цената им скочи с 2,6% тази сутрин, което я направи втората най-добре представяща се в индекса Stoxx 600. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още