IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX се сблъсква с последна пречка преди първия си полет с астронавти

Компанията трябва да е сигурна, че може да прекрати операцията в спешен случай

16:41 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Космическата компания на Илон Мъск има една последна пречка за премахване преди да се опита да осъществи исторически полет на астронавт за НАСА – да докаже, че може безопасно да прекрати мисията, ако нещо се обърка след излитането, пише Bloomberg.

Ракетата Falcon 9 с космическия кораб Crew Dragon трябва да бъде изтресляна от Kennedy Space Center във Флорида в 8 ч. местно време тази събота. Скоро след излитането SpaceX ще демонстрира способността на Dragon да се отдели от ракетата при спешен случай. Тестът ще включва поредица от сложни маневри преди парашутите да се отворят и корабът да се потопи в Атлантическия океан.

"Проектираш това с надеждата, че никога да не се налага да го ползваш, но това показване, че работи в реалния свят“, коментира бившият астронавт Гарет Рейсман, който е бивш директор на космическите операции в Space Exploration Technologies и професор по астронавтика в Университета на Южна Калифорния.

Процедурата е последният голям тест преди NASA да удостовери, че Space X е готова да превози астронавти до и от Международната космическа станция. Полковникът от ВВС на САЩ Боб Бенкин и бившият тест-пилот от морската пехота Дъг Хърли ще бъдат първите пътници на борда на Dragon.

Американци не са летели в космоса на борда на американски космически кораб от 2011 г. Изпращането на астронавти на космическата станция е важна стъпка и за компанията на Мъск. Милиардерът и главен изпълнителен директор си е поставил за цел да помогне на хората да пътуват до Луната и Марс.

През септември 2014 г. НАСА сключи договори със SpaceX и Boeing с обща стойност 6,8 млрд. долара, за да може американци отново да летят до космическата станция без да се налага да купуват места за чужди капсули. От 2014 г. насам агенцията и двете компании на няколко пъти имаха забавяния на дейностите, поради което програмата закъснява с повече от 2 години от планираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още