IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX подписа с втори японски клиент за два полета до Луната

Стартъпът Ispace вече е привлякъл големи инвеститори като Suzuki Motor Corp. и KDDI Corp.

12:36 | 26.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания за космически полети SpaceX подписа договор с втори японски клиент, като този път товарът ще представлява няколко роувъра вместо група от туристи, съобщава Bloomberg.

Базираният в Токио стартъп Ispace се е договорил с компанията на Илон Мъск за два полета с ракетата Falcon 9 през 2020 г. и 2021 г. Първият полет ще трябва да пренесе до лунна орбита спускаем модул, докато вторият предвижда да се приземи на повърхността на естествения спътник, където ще разтовари няколко роувъра. 

„Ние споделяме визията на SpaceX за пренасяне на човешкия живот в космоса, така че сме радостни от факта, че ще можем да обединим усилия с тях в първата ни стъпка в това приключение“, заяви главният изпълнителен директор на Ispace Такеши Хакамада.

Само преди седмица Илон Мъск обяви, че японският милиардер и основател на най-голямата компания за онлайн търговия на островната държава Start Today Co. Юсаку Маедзава е резервирал първото пътуване с ракета на SpaceX до Луната и обратно, като планира да покани до осем души, които да летят с него.

Маедзава ще лети с BFR ракета през 2023 г., като 42-годишният предприемач ще бъде първият частен пътник, който ще извърши полет, познат само на дузина астронавти от космическата програма на САЩ от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век „Аполо“.

Японският стартъп Ispace предлага възможност за пренасяне на товар до Луната, търсене на вода и изграждане на лагер, който да бъде населен с хора в близко бъдеще. Някои от най-големите инвеститори в компанията са Suzuki Motor Corp. и телекомът KDDI Corp.

Наскоро стана ясно, че SpaceX ще предлага стрийминг на живо по време на полетите до Луната, като се предвижда и предаване на картината и в режим на виртуална реалност. Забавянето на изображението ще е от няколко секунди заради пътя, който светлината трябва да измине от Луната до Земята. Мъск се надява до 2023 г. компанията му вече да е успяла да изгради сателитната интернет система SpaceX Starlink.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
Има още балами за подстригване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още