IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX набра 1,16 млрд. долара от дялово финансиране

Сумата е била събрана през последните два месеца

22:46 | 14.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Компанията на милиардера Илон Мъск за космически полети SpaceX е набрала около 1,16 млрд. долара чрез дялово финансиране през последните два месеца, съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на концерна.

Оповестяването от страна на SpaceX, чиито инвеститори са Alphabet Inc и Fidelity Investments, е предхождано от разкритието от февруари, че компанията е успяла да набере около 850 млн. долара, което е повишило оценката ѝ до около 74 млрд. долара. 

Частната компания за космически полети набра 1,9 млрд. долара през август в своя най-голям кръг на финансиране, според информация на PitchBook.

През февруари прототип на ракетата SN9 експлодира при кацане подобно на SN8 преди това. SN9 е тестов модел, разработен за превоз на хора и 100 тона товар при бъдещите планирани мисии на компанията до Луната и Марс.

Комисията за транспорта и инфраструктурата към Камарата на представителите обяви през март, че разследва изстрелването на SpaceX, като смята, че компанията нарушава изискванията за безопасност на САЩ.

Мъск заяви, че SpaceX ще достигне със своите ракети Марс много преди 2030 г.

В средата на март милиардерът иноватор сключи договор с НАСА за избягване на сблъсък между космическите апарати на агенцията и сателитите на компанията.

Споразумението цели да подобри обмена на данни между НАСА и Starlink, предприятието за космически интернет на SpaceX, така че да се гарантира, че и двете страни са напълно наясно с точното местоположение на космическите кораби и отломките в орбита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
в края на месеца crew dragon 2 с 4 астронавтив края на октомври crew dragon 3 с още 4 астронавтии на 15 септември(засега) Inspiration4 туристическа мисия с 6 астронавти , без да има нещо общо с НАСА ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още