IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX изпревари Tesla по пазарна стойност

Компанията за космически технологии вече е оценена на 33,3 млрд. долара, твърди източник на CNBC

11:13 | 01.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията на Илон Мъск за космически технологии SpaceX вече има по-висока стойност от тази на производителя на електромобили Tesla - поне на хартия, пише CNBC.

SpaceX вече е оценена на 33,3 млрд. долара, коментира пред медията инвеститор, запознат с последния кръг на финансиране на компанията. Пазарната капитализация на Tesla към финала на борсовата търговия в петък е 32,8 млрд. долара.

Мъск е най-големият акционер и главен изпълнителен директор и на двете компании, с 54% дял в SpaceX и над 20% в Tesla.

SpaceX успешно пусна 60 сателита Starlink в орбита и набра над 1,02 млрд. долара от началото на 2019 г. Книжата на Tesla понижиха стойността си над 44% през същия период.

Производителят на електромобили се бори да овладее разходите си, докато залага на бъдещ успех в Китай. Усилията му да отвори свой завод в Шанхай стартираха тази година, когато търговските отношения между САЩ и Китай се влошиха значително.

Докато Tesla не започне производството своя Model 3 в азиатската страна, ще се сблъсква с големи мита за внос. Освен това компанията е изправена и пред по-големи мита върху някои части и материали, които купува от китайски доставчици, за да прави батерии и коли в Съединените щати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
малко е некоректно да се прави сравнение между компания която е публична и такава която не е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още