IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX иска да възроди полетите на американски астронавти в Космоса

Целта е това да се случва отново с космически кораби, създадени в САЩ

11:53 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От същото място във Флорида, откъдето излетяха първите хора към Луната, НАСА тази събота ще опита нещо, което не е правила, откакто космическите совалки бяха спрени през 2011 г. – да изпрати в орбита космически кораб, създаден за превозване на астронавти, пише Wall Street Journal.

Демонстрационният полет на капсулата Crew Dragon на Space Exploration Technologies няма да включва хора, но ще има за цел да тества поддържането на жизнените показатели и други системи, необходими за превозване на астронавтите на НАСА до и от Международната космическа станция по-късно тази година.

Мисията, която има за цел да се свърже с космическата станция, ще включва манекен, облепен със сензори за стимулиране на човешките реакции и да следи промените в средата в космическия кораб. Фигурата, кръстена Рипли на герой от популярните филми „Alien”, е с човешки размери и ще бъде поставена между огромни сензорни екрани.

Пътуването ще тества електрическото и комуникационното оборудване, както и други показатели. Но след сякаш безкрайните компютърни симулации и тестове на Земята, представители на екипа прогнозират, че вероятно преди всичко мисията ще докаже колко добре работи тимът в тези неблагоприятни условия.

За Американската космическа програма и за основателя на SpaceX Илон Мъск дълго отлаганият полет се случва след редица технически проблеми – от такива с парашутите до други с генераторите на кислород.

Полетът ще се осъществи със закъснение от повече от три години, а капсулата Crew Dragon не включва всички функции, които SpaceX първоначално предвиждаше, като напълно автоматизирани системи за контрол на полета и опции за повторно използване след пътуване отвъд атмосферата. НАСА все още има значителни притеснения за това дали капсулата защитава добре астронавтите от орбиталните отломки и микрометеоритите.

Но ако бъде успешен, полетът ще отбележи възраждането на американската човешка космическа програма, която от осем години разчита на купуването на превози с руски ракети и капсули. Цената за тях обаче се утрои за около десетилетие, а сега достигна около 80 млн. долара за място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още