IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank загуби 12 млрд. долара от пазарната си стойност тази седмица

Опасенията за новата стратегия на компанията потопиха цената на акциите ѝ

17:31 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Акциите на SoftBank продължават загубите и в сряда, благодарение на което изтриха над 12 млрд. долара от пазарната стойност на компанията тази седмица. Това е свързано с опасения за най-новата стратегия за инвестиции в технологии от страна на японския конгломерат, пише CNBC.

Книжата на компанията се разделиха с още 3% от стойността си днес, с което SoftBank остана с пазарна капитализация от 11,9 трлн. йени (112,1 млрд. долара). Това е значително по-ниско от сумата от 13,2 трлн. йени (124,4 млрд. долара), колкото беше само преди три борсови сесии.

Спадът в капитализацията се случва след статия на Financial Times от петък, в която анонимни източници посочват, че SoftBank е мистериозният инвеститор, който е купил акции за милиарди долари в технологични компании, благодарение на което цените са скочили.

Статията се позовава на източник, който твърди, че SoftBank е заложила на големи технологични имена като Tesla, Amazon, Microsoft и Netflix, а с това е изтеглила нагоре оценките в сектора.

SoftBank отказва да коментира въпроса.

Миналата седмица технологичните акции преживяха голям обрат заради притесненията, че оценките са достигнали неустойчиви нива. За последните три дни Nasdaq Composite потъна с 10%, а това са най-лошите три дни за индекса от август.

Новините за големите технологични залози на SoftBank бяха изненадващи за инвеститорите. Действията подсказват за промяна в стратегията, която съответства повече на тази на хедж фонд. SoftBank си спечели репутация на компания, която инвестира милиарди долари в генериращи загуба стартъпи като Uber, WeWork и DoorDash.

Миналия месец главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон създаде подразделение за управление на активи с цел покупката на акции в публично търгувани компании. Нийл Камплинг, ръководител проучвания в Mirabaud Securities, твърди, че ходът подчертава един „по-благоразумен“ подход към финансовия мениджмънт, но това е било „голяма изненада“ за инвеститорите.

„Това е нещо, което хедж фонд прави, а SoftBank не е хедж фонд и не би трябвало да бъде такъв, така че мисля, че акциите са подложени на натиск тази седмица“, твърди Кемплинг. „Смятам, че пазарът ви казва, че стратегията противоречи на комуникацията на компанията“.

Според Кемплинг в центъра на инвеститорското внимание ще бъдат усилията на SoftBank да продаде скъпи активи като звеното за дизайн на чипове Arm. Твърди се, че Nvidia е изразила интерес към покупката му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още