IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank води преговори за продажбата на френския си бизнес с роботи

Звеното стои зад хуманоидния робото Pepper, както и зад по-малкия му брат Nao

10:31 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

SoftBank Group води преговори да продаде базирания си в Париж бизнес с роботи, който стои зад андроида Pepper, на германската United Robotics Group, твърдят източници и документи, разгледани от Ройтерс. С това японският гигант планира да се оттегли от един бизнес, който някога беше основен двигател на растежа му.

Преговорите продължават, а плановете могат да се променят, твърдят двама източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да говорят пред медии. Не е ясно дали SoftBank ще запази дела си в бизнеса.

United Robotics Group, която е подкрепена от германския производител на индустриални роботи Hahn, се превърна в ключов европейски дистрибутор на роботите Nao и Pepper на SoftBank през октомври.

United Robotics е отказала да коментира. SoftBank твърди, че остава ангажирана с бизнеса на Pepper.

През юни Ройтерс писа, че SoftBank е спряла производството на Pepper и е съкратила работни места в бизнеса си с роботи в глобален мащаб. Близо половината от 330-те позиции във Франция бяха премахнати. Там операциите датират още от 2012 г., когато беше придобит стартъпът Aldebaran, който проектира Pepper за SoftBank.

Още служители напуснаха заради лошата култура, което принуди SoftBank да рекламира позиции, за да запълни основни функции, твърдят източници, запознати с въпроса.

United Robotics има офиси в Германия и Австрия, сочи информация на уебсайта ѝ.

В допълнение към продажбите на Pepper и малкия хуманоиден робот Nao, United Robotics прави и роботи като Sawyer, индустриален робот, който може да работи заедно с хора.

Предструктурирането се случва, докато SoftBank се фокусира върху продажбата на хардуер на трети страни след търговския провал на Pepper.

Конгломератът създаде паралелни операции по продажби във Великобритания, намалявайки зависимостта си от базирания в Париж бизнес.

Инженерите на SoftBank във Франция работят по таен проект по създаването на робот за обслужване, наречен Plato, твърдят източници и документи, разгледани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още