IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank увеличава инвестициите си в азиатската Grab с още 500 млн. долара

Азиатската компания за споделено пътуване вече е набрала повече от 6 млрд. долара, в което участват още Didi Chuxing и Toyota

14:42 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската компания SoftBank Group Corp ще инвестира допълнителни 500 млн. долара в сингапурската компания за споделено пътуване Grab, съобщава Ройтерс.

Grab вече е набрала общо финансиране за повече от 6 млрд. долара, в което водят SoftBank, Didi Chuxing и Toyota Motor Corp.

След последното финансиране преди няколко месеца най-голямата компания за споделено пътуване в Югоизточна Азия беше оценена на близо 11 млрд. долара. 

SoftBank първо купи дял от Grab през 2014 г. на стойност 250 млн. долара, като в последствие инвестира много повече. Подсилването на азиатската компания чрез ново финансиране подчертава доверието, което има японското дружество в агресивната ѝ експанзия, след като по-рано през годината тя успя да придобие бизнеса на Uber Technologies Inc в Китай.

Grab се стреми да се трансформира във водеща технологична компания, предлагаща на своите клиенти услуги като доставка на храна, трансфер на електронни пари, микрокредити и мобилни плащания.

„Grab влиза в много вертикали, за да стане доминиращ играч. И SoftBank вижда в нейно лице дългосрочен победител на огромния пазар“, съобщава източник, който отказа да бъде назован, тъй като предоставената информация все още не е обявена публично от двете компании.

Според въпросния източник SoftBank и Grab се намират в напреднал етап на преговори, за да финализират условията на последната инвестиция, като все още остава неясно кое звено на японското дружество извършва инвестицията.

Grab вероятно ще привлече стратегически и финансови компании за останалата част от финансирането, като се очаква това да е последното значим кръг преди първичното публично предлагане след няколко години.

Технологичната компания вече е набрала 2 млрд. долара през настоящата година, като основен инвеститор в случая е японският автомобилен концерн Toyota. Целта е тя да разшири своята експанзия, която за момента обхваща 235 града в осем страни в Югоизточна Азия.

Приложението на Grab за споделено пътуване е било изтеглено повече от 109 млн. пъти, откакто беше пуснато, като до този момент то е било използвано над 2 млрд. пъти.

Индонезия, чието население наброява 250 млн., ще се превърне в бойно поле за технологичните компании като Alibaba, Tencent, JD.com, Google и SoftBank за пазарен дял при налагането на услуги като споделеното пътуване, онлайн разплащанията и електронната търговия.

Конкурент на Grab в Индонезия е местната компания Go-Jek, която вече набира скорост в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още