IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank пуска в продажба хуманоидния си робот

Той разпознава човешките емоции и може да танцува

17:52 | 18.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

SoftBank Corp. ще започне да продава своя робот Pepper на 20 юни, пише Bloomberg.

Хуманоидният робот ще се продава за 198 хил. йени (1600 долара), обяви компанията. Освен това SoftBank ще предложи и специален план за 14 800 йени на месец, който ще даде на потребителите достъп до базирана в облака опция за гласово разпознаване и достъп до магазин за приложения.

Езикът на тялото на Pepper е много близък до човешкия. Раменете му например се отпускат, когато е в режим на почивка. Но той не е създаден да върши домакинска работа. Основателят на SoftBank Масайоши Сон смята, че приятелският външен вид на робота ще стимулира ползването на облачните услуги и ще привлече повече разработчици на приложения.

"Разбира се, има нужда от механични роботи, които са силни и могат да вършат физическа работа“, посочва Сон. „Ние виждаме ползите и в робот, който може да разбира човешките емоции“.

След като представи робота преди година, SoftBank направи известни подобрения върху това, което Сон нарича емоционален двигател на Pepper. Роботът има „карта“ от емоционални реакции, вариращи от вълнение до страх и използва външни ресурси, като нивата на осветеност и взаимодействието си с хората, за да регулира състоянието си.

Pepper е разработен от дъщерната компанията на SoftBank – Aldebaran Robotics. Роботът е висок 1,2 метра и може да танцува, да се шегува и да преценява човешките емоции. Устройството беше представено миналия юни и първоначално беше насочено към семейства и възрастни хора, преди бизнесът да насочи вниманието си към него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още