IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank поема контрола върху WeWork

Съоснователят на компанията Адам Нойман остава само като наблюдател

17:05 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

SoftBank Group получи одобрението на борда на директорите на WeWork, да поеме контрола върху проблемния стартъп. Сделка ще предостави на съоснователя на WeWork Адам Нойман близо 1,7 милиарда долара и ще пресече повечето от връзките му с компанията, съобщава Wall Street Journal.

WeWork, която беше застрашена от изчерпване на средствата през следващите седмици, избра спасителното предложение на SoftBank за сметка на конкурентно предложение от страна на JPMorgan Chase & Co.

Очаква се компанията да бъде оценена на около 8 милиарда долара. Тази стойност е много далеч от това, което се очакваше да получи при първичното си публично предлагане (IPO) в началото на тази година.

Като част от сделката SoftBank, която вече притежава около една трета от компанията, трябва да закупи близо 1 милиард долара акции на основателя на WeWork Адам Нойман, който бе принуден да напусне поста главен изпълнителен директор след провала на IPO на компанията. Японският конгломерат също ще предостави кредит на стойност близо 500 млн. долара, за да помогне за погасяване на заем от същата сума, отпуснат по-рано от JPMorgan, а също и да плати на Нойман консултантска такса от 185 милиона долара.

Покупката на акции от близо 1 милиард долара е част от оферта на SoftBank за 3 милиарда долара, които да бъдат изплатени на служителите на компанията и други инвеститори.

Очаква се бордът на WeWork да обяви сделката във вторник въпреки слуховете, че тя може да бъде отложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още