IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank има апетит към Uber и Lyft

Масайоши Сон заяви, че японският конгломерат е готов да инвестира в пазара на споделено пътуване в САЩ

09:28 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масайоши Сон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Масайоши Сон. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон изрази интереса на компанията си към пазара на споделено пътуване, посочвайки, че би искал да инвестира в Uber Technologies или в конкурента ѝ Lyft, предава Bloomberg.

До момента Сон не е заявявал толкова открито намеренията на фирмата към този пазар, но сега е сериозен за възможността за инвестиции. SoftBank подкрепи конкурентите на Uber в други страни, включително китайската Didi Chuxing, индийската Ola и Grab в Югоизточна Азия. Това подхрани очакванията, че Сон се опитва да помогне за създаването на алианс срещу Uber.

Но миналия месец се появиха слухове, че SoftBank се опитва да придобие дял от Uber чрез купуването на акции от част от инвеститорите в услугата, твърдят източници, запознати с въпроса. Всичко това беше предшествано от новините от май, когато директор на SoftBank се срещна с президента на Lyft Джон Цимър. Сега е ясно, че японският милиардер иска да влезе на американския пазар по един или друг начин.

"Интересуваме се от преговори с Uber, както и от преговори с Lyft”, коментира Сон пред анализатори и репортери след обявяването на финансовите резултати на компанията в понеделник. „Не сме решили по кой път ще поемем. Но САЩ са много голям пазар. Това е най-важният пазар, така че определено имаме голям интерес“.

Сон не уточни дали инвестицията ще бъде направена от японската компания или от планирания фонд за 100 млрд. долара – SoftBank Vision Fund. Освен това той обмисля и инвестиции в индийския пазар за електронна търговия.

В понеделник японският предприемач показа още, че е готов да води преговори с Uber и Lyft едновременно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още