IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank има апетит към бизнеса на TikTok в Индия

Японският конгломерат търси партньори, с които да наддава за индийските активи на приложението

13:42 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

SoftBank Group проучва възможността да създаде група, която да наддава за индийските активи на TikTok, и активно търси местни партньори за целта, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

През последния месец японският конгломерат, който притежава дял в компанията майка на TikTok – китайската ByteDance, води преговори с ръководителите на индийската Reliance Jio Infocomm и с Bharti Airtel, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Въпреки че преговорите не са постигнали успех до този момент, SoftBank все още проучва възможностите.

Представители на SoftBank, ByteDance, Reliance и Bharti Airtel са отказали да коментират.

TikTok обмисля продажбата на операциите си в няколко държави, след като местните правителства блокираха приложението, позовавайки се на опасения, че чувствителна потребителска информация може да попадне в ръцете на китайската държава.

Индия, дългогодишен регионален конкурент, зае доста твърда позиция, като през юли блокира 59 от най-големите китайски интернет услуги, в това число и TikTok. Всичко това се случи по-малко от месец, след като 20 индийски войници загинаха по време на сблъсъци на границата с Китай.

SofBank почти сигурно ще се нуждае от местен партньор за сделката, която също така ще трябва да получи одобрение и от правителството. Преди забраната Индия беше един от най-големите пазари на TikTok, с над 200 млн. потребители.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп заплаши да забрани TikTok, а след това нареди ByteDance да продаде всичките си активи в страната заради опасения за националната сигурност.

Въпреки че притежава само миноритарен дял в ByteDance, SoftBank играе особено активна роля в преговорите. В САЩ японската компания привлече Walmart като основен инвеститор от цяла група, която включва Alphabet – компанията майка на Google. Но консорциумът се рападна, след като администрацията на Тръмп настоя американска технологична компания да води инвестицията, посочват източници. Google твърди, че вече не се интересува, докато Walmart се присъедини към офертата на Microsoft. Не е ясно с коя група работи SoftBank в момента в страната.

Centricus Asset Management, която е чест съветник на SoftBank, обедини сили с Triller в опит за покупка на операциите на TikTok в САЩ и няколко други държави за 20 млрд. долара, посочва източник, запознат с въпроса.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон има дълга история от инвестиции в Индия и голяма мрежа от връзки с местния бизнес. Индийските стартъпи, подкрепени от Сон, включват компанията за онлайн търговия Snapdeal.com, услугата за споделено пътуване Ola Cabs и приложението за хотелски резервации Oyo Rooms. През декември SoftBank вложи 275 млн. долара в Lenskart, залагайки на следващия индийски еднорог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още