IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийски ученици първи ще ползват електронни купони за столово хранене

Родителите могат да избират дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, както и има ли алергени в продуктите

12:51 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първата в България електронна система за училищно хранене е въведена в общинското 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ – София.

Това стана благодарение на ноу-хау и инвестиция на Mastercard, съобщиха от платежната технологична компания.

Първоначално от предимствата на дигиталната платформа, която позволява зареждане на електронни купони за столово хранене, ще се възползват родителите на ученици от първи до четвърти клас в столичното училище.

Платформата е съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и може да бъде внедрена от всички общински училища в страната, които имат нужда от опростяване на процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитализация.

От Mastercard обясняват, че иновативното решение предоставя на родителите множество възможности, сред които да подбират хранения, включени в дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти.

Учениците ще получат заредени електронни карти, които ще използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд.

„С тази иновация ще спестим часове на учениците, изгубени всяка седмица в чакане на опашката в училищната столова. Наред с приноса към ефективността в управлението на времето и ангажиментите на родителите, платформата помага и за повишаването на сигурността в училището, тъй като ще се намали достъпът на външни хора в сградата“, казва Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Според Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, целта на иновативното решение е да се използват технологиите и ресурсите, за да се подобри средата на глобално ниво и в местните общности.

“Проектът, който реализирахме съвместно със 119 СУ в София, показва на практика как едно успешно публично-частно партньорство може да създаде иновация, която има позитивно влияние не само за потребителите, но и за цялото общество“, посочи тя.

Манова обяви, че за всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията ще дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, достъпни по всяко време на учебния ден за всички възпитаници на средното училище в столицата, както и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда.

Тя напомни, че инициативата е част от глобалния дългосрочен ангажимент на Mastercard за осигуряване на по-добро бъдеще на децата по света, чрез осигуряване на училищни хранения и по-добра среда за милиони ученици.

Според изследване, проведено от WFP и подкрепено от експерти на Mastercard, съществува директна връзка между хранителните училищни ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота.

Анализ за разходите и ползите пък доказва, че инвестицията от 1 долар в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 долара. Осигуряването на училищно хранене позволява на децата в редица рискови общности да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

Електронната система за училищно хранене в 119 СУ е вторият пионерски проект в България, свързан с дигитализация в образованието, който се реализира с участието на Mastercard в последните седмици. В средата на ноември беше представена и първата електронна студентска книжка с разплащателни функции, която вече е на разположение на студентите от първи курс в УНСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още