IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След договорката с Франция САЩ са изправени пред нов дигитален данък

Властите в Чехия обсъждат планове за налагане на един от най-високите данъци в света на глобалните интернет компании

16:03 | 24.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като току-що убедиха Франция да се откаже от дигиталния данък, който би повлиял дейността на най-големите им технологични компании, САЩ са изправени пред подобна заплаха от друга държава в Европа, съобщава Bloomberg.

Властите в Чешката република обсъждат планове за налагане на един от най-високите данъци в света на глобалните интернет компании макар и само като временна мярка.

Инициативата е предприета на фона на подновеното трансатлантическото търговско напрежение. Малко след като се договори с Франция, тонът на президента Доналд Тръмп отново се промени и той заяви, че европейците са „по-трудни за правене на бизнес от Китай“.

Автомобилите са съвсем отделна част на спора. Търговският секретар Уилбър Рос заяви през тази седмица по време на Световния икономически форум в Давос, че САЩ все още обмислят да наложат мита върху вноса на европейски автомобили, въпреки че се надяват на „мирно изглаждане“ на различията.

Чешкият външен министър Томаш Петричек заяви в четвъртък, че е наясно с рисковете за местните приходи от налагането на данъка от 7%, тъй като по-голямата част от печалбите се облагат с данъци под други юрисдикции.

„Разбирам защо САЩ възприемат действието за негативно. Опитваме се да обясним, че тази стъпка е само временна, докато не бъде намерено международно решение“, каза той.

Петричек се срещна с американския посланик Стивън Кинг, след като официалният пратеник написа публикация във вестник, казвайки, че Щатите могат да предприемат ответни мерки срещу Чешката република.

През последните години американските фирми са плащали много нисък чешки данък.

Google Czech Republic s.r.o. е отчела нетна печалба от 15,9 милиона крони (835 000 долара) през 2018 г., плащайки 8,8 милиона крони данък, показват официалните данни. През същата година Amazon Czech Republic Services s.r.o. регистрира печалба от 19 милиона крони и плаша 9,7 милиона крони данък върху печалбата.

Чешкият премиер Андрей Бабиш се опитва да наложи цифровия данък, заедно с по-високи такси върху хазарта, алкохола и тютюна, за да повиши заплатите в публичния сектор и да финансира социални разходи.

Други европейски държави, които са въвели подобен данък или планират да го направят са Великобритания, Италия и Австрия.

Властите във Франция се съгласиха през тази седмица да отложат действието на 3-процентовия дигитален данък до края на годината, за да избегнат заплахата от по-високи мита от страна на САЩ. Двете държави заявиха, че са постигнали напредък в преговорите за глобален пакт за данъчното облагане на цифровите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Е как няма да изтичат ... то от соц и комунизъм не можеш да направих една читава технологична компания в Европа...... всеки сам може да си направи справка например от топ 50 на технологичните компании колко са европейски. После може да се запита защо е така .... отговора е много ***.... спукват те от регулации и наредби най-вече в България :)Затова сме бананова европа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Ако европейците си мълчат като п***и, ще им изтичат парите на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още