IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите, които Uber и WeWork нанесоха на SoftBank, могат да са над 5 млрд. долара

Стартъпите, подкрепени от компанията, преживяха тежки месеци

15:59 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стартъпите на Масайоши Сон имаха тежки няколко месеца – от проблемното първично публично предлагане на WeWork до резкия спад на цената на акциите на Uber Technologies. Сега анализаторите започват да изчисляват щетите, които ще понесе компанията на Сон SoftBank, и според тях става дума за милиарди долари, пише Bloomberg.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities понижи прогнозата си за печалбата на Vision Fund на SoftBank – нейния основен инвестиционен двигател, с 580 млрд. йени (5,4 млрд. долара) до оперативна загуба от 367,6 млрд. йени за тримесечието до септември. Компанията се позовава на спада на стойността на акциите на Uber и Slack Technologies и спирането на IPO-то на WeWork. Sanford C. Bernstein & Co. оценява, че отписването на стойност от Vision Fund може да е в размер на 5,93 млрд. долара, а други 1,24 млрд. долара могат да бъдат изтрити от дела от WeWork, притежаван от SoftBank.  

Сон преминава през труден период, след като превърна SoftBank от телекомуникационен оператор в инвестиращ конгломерат, който купува дялове от стартъпи по целия свят. Той натрупа лично състояние от 14 млрд. долара със стратегически залози в компании като китайския гигант Alibaba Group Holding. Но скорошните проблеми натежаха на книжата на SoftBank, чиято цена се озова с 30% под върха, който достигнаха по-рано тази година, тъй като инвеститорите са все по-подозрителни към оценките на стартъпите.

Спадът на цената на акциите на Uber беше основната причина за лошото представяне на Vision Fund през второто тримесечие, написа анализаторът на Mitsubishi UFJ Хидеаки Танака. Той намали прогнозата си за оперативната печалба на SoftBank за фискалната година до 1,01 трлн. йени от 1,59 трлн. йени.

SoftBank може да запише 3,54 млрд. долара спад на стойността на дела си в Uber, 750 млн. на този в Guardian Health и 350 млн. долара – в Slack, твърди Крис Лейн, анализатор на Sanford C. Bernstein.

В интервю за списание Nikkei Business Сон заяви, че никак не е щастлив от това докъде е стигнал с изпълнението на целите си за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още