IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще заплаши ли финансовата система на държавата евентуален пробив на НАП

Потърпевши лица от разкритието на лични данни биха могли да заведат дело и да претендират обезщетение, коментира адвокат

11:07 | 16.07.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Националната агенция за приходите (НАП) са изтекли лични данни на милиони български граждани и фирми, съобщиха вчера медии. Според официално съобщение НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на НАП.

По-рано вчера анонимни хакери разпратиха до български медии масив от 57 папки, съдържащи хиляди файлове с информация.

“Най-притеснително е ако пробивът с изтичането на личните данни от системата на НАП се окаже автентичен, тъй като заплашва цялостната финансова система на държавата и поставя под заплаха и други информационни системи на други институции, коментира адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя напомни, че НАП имат интегрирана връзка с други ключови системи бази данни в страната и затова е участието на ДАНС в проверката.

"Към момента знаем, че потенциално са изтекли огромни масиви информация. Това подставя под определени рискове засегнатите лица, физически и юридически, чиято финансова информация е разкрита. Въпросната информация по този начин не просто може да бъде извлечена, а манипулирана и компроментирана и вътре в самите информационни системи", предупреди адвокат Кръстева.

Тя е убедена, че специализираните органи от МВР и ДАНС ще се постараят да преодолеят заплахите в случай, че бъде доказан пробивът. "Имена, ЕГН-та, информация за доходи, данъци и осигуровки се характеризират именно като лични данни. Дали те са автентични и кой е източникът, не можем да знаем", каза Десислава Кръстева.

Според нея Общият регламент относно защитата на данните предвижда няколко похвата. "Ако подобен инцидент за нарушение в сигурността на данните е реален, надзорният орган по защита на данните трябва да бъде уведомен за това. Концепцията за налагане на санкции в такива случаи не е най-добрият механизъм, когато говорим за държавна институция, разчитаща на бюджетни средства. В този случай е редно да се поеме политическа, дисциплинарна отговорност", коментира юристът. Тя е убедена, че националните органи са силно уязвими в контекста на технологичната си подготвеност.

Кръстева съветва, че вместо да бъде дискредитиран някой, би следвало да се работи в посока на това държавните институции да разберат, че разписаните правила трябва да се спазват и чрез реални мерки за сигурност.

Тя каза, че потърпевши лица от този пробив биха могли да заведат дело и да претендират обезщетение, уточнявайки, че е отделен въпросът как се доказват вреди.

Целия разговор в студиото вижте във видео материала

 

    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Време е за поне една министерска оставка, дали ще е Горанов, дали ще е Росен Желязков или Младен Маринов няма голямо значение за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Ква държава бе....?Пълна бутафория създавана от няколко мутренски бизнес кръгове, обръчи и масонски ложи не може да се нарича държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 4 години
Крадците вече си имат база данни. Ще удраят само тези с високи осигуровки. Това е то да си в час с технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
s3
преди 4 години
Има лесно решение на проблема. Нека минфина ни г-н Горанов да публикува цялата информация и тя да стане обществена. Така никой няма да може да изнудва никого и всичко ще е чисто и ясно. Ще нулираме всичко и ще може да гледаме напред. И без това данните не са кой знае какви, така че ще почнем на чисто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още