IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли WhatsApp платена?

Въпреки че засега услугата е безплатна, искане за плащане по принцип не би било неоправдано

10:58 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Investor.bg</em></p>

Илюстрация: Investor.bg

Сред най-популярните услуги за смартфони са тези за съобщения като WhatsApp. Сега обаче отново се появиха слухове, че алтернативата на SMS-ите ще стане платена. Като пожар в мрежата се разпространяват слуховете, че WhatsApp вече няма да е безплатен. Всички медийни публикации се позовават на един източник – блога mobiFlip. Под заглавието „ WhatsApp призовава потребителите на  Android към касата“, авторът цитира изказвания на приятели и читатели, които от началото на ноември били карани да подновяват абонамента си срещу сума.

Но и в миналото имаше постоянно спекулации, че WhatsApp ще започне да събира такси. Досега обаче тази информация винаги се оказваше невярна.

От самото си основаване услугата наистина бе безплатно продължавана година след година, но искане за плащане по принцип не би било неоправдано.

Така например за потребителите на Android смартфони в Google play съвсем ясно пише: "Първа година безплатно! (0,99 долара/на година след това). Това са почти 80 евро цента на година. В iTunes-Store на Apple приложението за iPhone струва 89 евро цента еднократно. На своя уебсайт доставчикът посочва в подробности: "С iPhone трябва да платите само веднъж, когато изтеглите приложението. Apple ще сваля след това WhatsApp толкова често, колкото е необходимо. Моля, имайте предвид всеки път да използвате един и същ идентификационен номер. За всички останали телефони (Android, BlackBerry, Windows Phone и Nokia) WhatsApp е безплатно за една година. След тази година имате възможност да подновите абонамента си за една година за 0,99 долара. Абонаментите са кумулативни, което означава, че когато платите за още една година, срокът ще бъде добавен към вашия абонамент или безплатна година. Няма разлики между безплатната и платената версия на WhatsApp, с изключение на срока на валидност".

Сигурността отново под критика

Според публикация от август всеки ден чрез приложението се изпращат повече от десет милиарда съобщения. Тъй като създателите на WhatsApp не пускат реклама в тяхната услуга и "никога не продаваме лична информация на никого", финансирането на компанията би имало смисъл чрез продажбата на самото приложение.  Потвърждение от създаделите на WhatsApp обаче засега липсва.

Въпреки многото уверения по темата за сигурността WhatsApp многократно попада в полезрението на защитниците на лична информация, потребителски съветници и хакери. Така например германската неправителствена организация Stiftung Warentest критикува услугата през май за това, че праща целия адрес на потребителя на услугата некриптиран на сървър в САЩ. И въпреки че 61 процента от всички собствениците на смартфони се притесняват за сигурността на своите данни, както показва проучване, поръчано от Федералното министерство за защита на потребителите, популярността на приложението не пада. Така например в Германия през октомври 2012 г. почти 53% от потребителите на смартфони използват WhatsApp Messenger, който по този начин е изпреварен по брой ползватели само от приложението на Facebook - с 68,5% от всички собственици на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още