IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поведе ли IT индустрията възстановяването на икономиката?

Трябва да има много по-целенасочена политика за експортна дейност на IT продукти, съветва изпълнителният директор на „Дриймикс"

12:15 | 08.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Начинът на работа на IT компаниите в България не е засегнат въпреки коронавируса. Всеки беше готов да отиде вкъщи и да продължи да работи от там. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" Тодор Гигилев, изпълнителен директор на "Дриймикс“.

Той направи уточнението, че все пак някои компании са пострадали от кризата с коронавируса.

„Компаниите, които правиха софтуер за хотели или за ресторантьорския бизнес, не бяха пожалени от кризата. Нещата не изглеждат въобще добре и за компаниите, които се занимават със запазването на самолетни билети и нощувки. За радост ние не работим с тези индустрии и това ни даде добър шанс да сме добре позиционирани", разкри Гигилев.

Той посочи, че неговата компания работи много с банки и застрахователни компании.

„Там не се вижда отлив и има забързан преход към дигитализация. Започнахме работа и с една много голяма фармацевтична компания и здравни проекти в Швейцария и САЩ. Вижда се как по време на кризата неща, които са свързани с човешкото здраве, вече са на преден план", каза експертът.

По думите му 100% от служителите на компанията работят от вкъщи. „На първо място запазихме много добра и качествена комуникация между екипите", допълни изпълнителният директор на „Дриймикс“.

Той говори и за обществените очаквания, че IT компаниите ще бъдат двигателят на възстановяването българската икономика след коронавируса.

Компаниите, които са експортно ориентирани, са двигателят за възстановяването на икономиката. А IT е такъв тип бизнес, който е насочен предимно към чужбина. Затова IT индустрията е един много силен двигател. Най-добрият вариант, който може да се случи, е да правим наши продукти и да ги продаваме в чужбина", очаква Гигилев.

Той се надява, че България ще напредне в това отношение и страната ни да не е само развоен център за чуждестранни компании, а да развиваме наши продукти.

„България трябва да има много по-целенасочена политика за експортна дейност на IT продукти", съветва IT специалистът.

Според него икономиката на България трябва да е иновативно-базирана, както е в САЩ, Швейцария и скандинавските държави.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 3 години
Хората работещи в IT сектора винаги са се смятали за някаква особена привилигирована каста, която стои над икономиката и някакви си кризи тях не ги засягат. Как ли ще се учудят, когато разберат голямата си грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Ако направят някой ап, който произвежда коли или най-малкото който да върти пици, може би? Засега обаче само апове за шпиониране виждам. Кой знае обаче. Ако измислят някой ап, който ти имплантира разни нещо в мозъка, като например екскурзия на Карибите може и да е люн-люн ситуацията. Хем по-малко СО2 в атмосферата, хем повече виртуално злато в хазната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
terziеv
преди 3 години
Ще, ще. Като няма хляб, яжте приложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още