IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Theranos получи двегодишна забрана да управлява лаборатории

Старт-ъп компанията на Елизабет Холмс е наказана и с финансова глоба за неназована сума

12:57 | 08.07.16 г.
<p>
	Елизабет Холмс.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Елизабет Холмс. Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Theranos Елизабет Холмс получи двегодишна забрана да притежава или управлява медицински лаборатории като част от санкции на американските регулатори срещу затруднената старт-ъп компания за кръвни изследвания, съобщава Bloomberg.

Преди популярният в Силициевата долина старт-ъп е наказан и с неназована сума и губи правото си да получава плащания от федерални програми за здравни застраховки за лабораторните ѝ услуги, се посочва в изявление на Theranos от четвъртък, цитирайки решение на Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS). Компанията затваря лабораторията си в Нюарк, Калифорния, и планира да я изгради наново, казва Холмс.

Санкциите идват след инспекция в лабораторията на компанията в Нюарк, извършена от здравните регулатори, която открива толкова сериозни нарушения, че могат да поставят здравето на пациентите в опасност. През май Theranos заяви, че отменя или коригира десетки хиляди резултати, включително от две години насам, изготвени чрез някои от машините на компанията.

Theranos обеща да даде старт на революция в индустрията за кръвни изследвания с евтини, по-малко болезнени тестове, които използват само леко пробождане в пръста и които според компанията могат да се обработват от революционни машини за анализ.

Регулаторите имаха своите съмнения от известно време насам. През януари CMS изпрати на Theranos язвително писмо, в което подробно се описват пропуските на лабораторията в Нюарк. Според органа тя поставя здравето и сигурността на пациентите в „непосредствена опасност“.

Малко след това Theranos заяви пред агенцията, че „няма доказателства за системни грешки“ в лабораторията и че „не се очакват последици за пациентите“. През март агенцията обаче каза, че компанията не е подкрепила тези твърдения и е заплашена от глоби и потенциални санкции с двугодишна забрана за дейност в областта срещу изпълнителните директори на компанията.

През последните месеци, изправена пред въпроси за ефективността на технологията си, Theranos заяви, че е спряла да използва собствени машини и предава индивидуални тестове за одобрение от здравната администрация. Три колективни иска са подадени срещу компанията с твърдения за измама на потребителите и фалшива реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още