IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC ще анализира проблемите в търговията с Facebook

Някои инвеститори не са знаели с часове дали поръчките им са били приети

09:41 | 19.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SEC ще анализира проблемите в търговията с  Facebook

Техническите проблеми в началото на милиардното първично публично предлагане на Facebook имат продължение.

Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) обяви в петък след края на търговията, че ще започне проверка на процесите, които оставиха инвеститори и брокери в продължение на часове в неведение за състоянието на своите поръчки за покупка, предаде Ройтерс.

Технологичната борса Nasdaq обяви, че искала през първия половин час да провери търговските поръчки от компютърната търговия в офлайн статус. Според инвеститорите именно началните проблеми са допринесли за това, акцията да не бъде толкова търсена, колкото се очакваше.

В първата минута на сесията 83 млн. акции на новака на борсата са сменили собственика си. Бурният старт обаче прекъсна победоносния си ход в първия половин час.

"Имаше известна несигурност около отварянето на търговията, защото хората не знаеха на какъв етап са били поръчките им", казва един търговец. До края на деня цената на акциите достигна само оскъдното увеличение от 0,6% до 38,23 долара, а в навечерието на дебюта борсовите участници очакваха ръст в размер на до 50%

Редица брокери са заявили, че и до края на деня Nasdaq, която иначе дава потвърждение за поръчките за секунди, е бавила потвържденията. „Ние трябваше да търгуваме напълно слепешком", каза търговец в Morgan Stanley, който е подал повече от 30 искания за покупка.

Брокер в Raymond James Financial е чакал напразно потвърждение на поръчки за покупка, подадени преди започването на търговията на цена от 42 долара за акция. „Подобни неща са се случвали, ако пазарът тръгне като луд, но не и ако става дума само за една акция“ казва дилър.

Сривовете на американските фондови пазари зачестяват. Едва преди около седмица на Nasdaq се провали първичното публично на много по-малката Andina Acquisition, като серия на поръчки трябваше да бъде върната, припомня Ройтерс.

Преди месец при дебюта на производителя на софтуер Splunk автоматичният отказ за сделка отказа, като в последствие се оказа, че някои сделки е трябвало да бъдат отменени.

През март неволи имаше и операторът на борса за търговия с ценни книжа Bats Global Markets, който заради технически грешки трябваше да отмени собственото си IPO. Преди две години също причинен по технически причини спад унищожи за няколко минути борсови стойности за почти 1 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още