IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом, Segway!

Революционното за времето си устройство за придвижване спира производство

16:06 | 25.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Стив Джобс заяви, че това устройство ще стане по-голямо от персоналния компютър. Някои го определиха като продукта, за който се шумеше най-много от появата на Apple Macintosh. Говореше се, че навлизаме в ера, която ще промени света такъв, какъвто го познаваме. Сега, 20 гоdини по-късно след появата на първи Segway на пазара, устройството остава в историята, пише Fast Company.

Производството в завода в Бедфорд, Ню Хемпшир, ще спре от 15 юли. В резултат на това общо 21 служители ще бъдат съкратени, а 12 други ще останат временно на работа, за да се справят с довършителните дейности, включително поправката на устройствата, които вече са продадени. Петима служители, работещи по скутерите Segway Discovery ще останат на работа.

Това е горчив край на една визия, свързана с приобщаването. След като разработва инвалидна количка, наречена iBot, която едновременно повдига седящия в нея на височината на очите и му помага да се качва по стълби, инженерният екип осъзнава, че самобалансиращите се жироскопи в количката могат да бъдат ползвани за създаването на забавно устройство за пътуване.

Дийн Кеймън, който е създател на проекта, си представя, че това може да бъде най-доброто средство за транспорт между дома и работата в големия град. Той започва постоянно да показа Segway в медиите. В началото на хилядолетието, ера изпълнена с технологичен оптимизъм, Segway беше символ на нещо еднакво абсурдно и неизбежно.

Но Segway така и не продаде милиони бройки, дори не постигна и стотици хиляди. Кеймън продаде компанията през 2009 г., а през 2015 г. тя беше препродадена на китайската Ninebot. Въпреки че не стана това, което Кеймън си представяше, Segway намери опора в сигурността и туризма.

По първоначален план Segway трябваше да продаде 100 хил. бройки през първите си 13 месеца на пазара. Компанията обаче продаде едва 140 хил. досега. Според Джуди Кай, президент на Segway, инженерната част може да бъде обвинена отчасти за всичко това.

Повече технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
да ти кажа чесно, софтуера и жироскопа надали ги оскъпява до 7-8 хиляди... особенно днес, дето може само да ми направят интеграция със смартфона ти.... нещо друго им е сбъркано било на тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
При тротинетката нямаш нужда от софтуери, жироскопи и подобни неща, което я прави доста по-евтина. А иначе има тротинетки и за 6-7к лева, които вдигат на 80 км/ч, което с приетия днес закон ги прави незаконни у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Дори и ментаците са прекалено скъпи. Иначе, концепцията е страхотна и за мен тя бие тротинетките отвсякъде (освен като цена), но точно заради високата себестойност няма шанс да стане масова, особено днес, когато вече съществуват толкова по-евтини алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 3 години
значи е още по зле работата ... ето това им е бил проблема. Особенно за щатите това си е чисто нова кола от най ниския клас разбира се... но кола все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
pantaleev
преди 3 години
По към 6-8000$ е. Поради което и не се продава. Просто е прекалено скъпо за това което е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 3 години
това не беше ли супер скъпо за електрическа тротинетка ? Имам някви такива спомени... че беше към 1000 долара парчето, ама може и да бъркам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още