IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ проучва правилата на Apple към конкурентните музикални приложения

Компанията взима 30% дял от продажбите на приложенията в App Store, което се отразява на маржовете на печалба

10:38 | 11.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Антитръстовите регулатори на американското правителство разглеждат новопоявили се твърдения, според които третирането на конкурентни приложения за стрийминг музика от страна на Apple е незаконно по силата на антитръстовото законодателство, съобщава Ройтерс, базирайки се на три отделни източници.

Наскоро Apple стартира нова услуга за директно слушане на музика – Apple Music. Освен това компанията предлага платформата си App Store на конкурентни приложения за музикален стрийминг като Jango, Spotify, Rhapsody и други.

Apple обаче прибира 30% дял от всички закупувания на дигитални услуги в рамките на приложенията продавани на платформата, като например абонаменти за музикален стрийминг и игри.

Компаниите, включително Apple, обикновено предлагат месечен абонамент за музикалните си услуги на цена от 9,99 долара, но някои фирми се оплакват, че заради дяла, който Apple прибира, те или трябва да повишат сериозно цените на услугите си в App Store, или да позволят на маржовете им на печалба сериозно да спаднат.

Федералната комисия по търговия в момента разглежда проблема, но не е започнала официално разследване, твърдят източниците. Агенцията е организирала срещи с няколко от засегнатите страни. Органът обаче редовно се среща с компании, така че до официално разследване може да не се стигне.

Според два от източниците антитръстовите опасения се фокусират върху ограниченията в App Store. Те включват забрани в приложението, включително на реклами за използването на други платформи от компанията или за възможността за директно закупуване от сайта ѝ, както и забрана за свързване на сайта на фирмата със самото приложение. Тези ограничения обаче важат за всички приложения, а не само за тези с услуги за музикален стрийминг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още