IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ инвестират милиони в хуманоидни роботи

Идеята на Пентагона е те да помагат при бедствия там, където хората не могат

18:43 | 22.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: архив Ройтерс</i></p>

Снимка: архив Ройтерс

В Холивуд ги описват като смъртоносни Терминатори. Наричани са бъдещите автоматизирани армии, които ще ловят хора без капчица съвет. Но създателите на тези все по-популярни роботи казват, че машините са тук, за да ни помагат.

Ако всичко върви по план, роботите, наречени Тор, Валкирия и Атлас, ще имат мисията да действат там, където хората се страхуват да пристъпят - ще спасяват жертвите на земетресения и ще помага в райони с потенциално изтичане на радиация.

Това са роботите помощници от бъдещето и са дело на мултимилионна кампания на Министерството на отбраната в САЩ, съобщава The Wall Street Journal.

В рамките на специално организирано състезание роботите ще преминат за два дни през редица предизвикателства - от шофиране на всякакви терени, до изкачване на стълба.

Това първо поколение роботи обаче няма да започне да ни помага толкова скоро, колкото си мислим. Въпреки това интересът в областта става все по-голям. По-рано този месец Google купи няколко компании, занимаващи се с роботика. Проектът на компанията ще се ръководи от Анди Рубин, който се грижеше за разработката на Android преди.

"Имаме чувството, че това е раждането на бума на роботиката", твърди Ерих Мейхофър от Института по роботика Карнеги Мелън, която представи 400-килограмов робот по време на конкурса.

В рамките на събитието ще се представят 16 отбора от цял свят. Осем от тях ще бъдат избрани и ще получат по 1 млн. долара финансиране на работата си през следващата година. Пентагонът планира да даде на победителя 2 млн. долара, за да продължи разработката на най-добрия робот.

Идеята за състезанието идва от Министерството на отбраната по време на земетресението през 2011 г., което доведе до кризата с ядрената централа в Япония. Изследователи от Пентагона искат да създадат робот, който би могъл да издържа на радиация и да предотвратява експлозии.

Сбъдването на тази мечта ще отнеме години. Роботите все още се учат как да отварят врати и да ходят по неравен терен. Разходите за проектиране са огромни, а това до известна степен ограничава възможностите. Скептиците пък припомнят филмите със смъртоносни роботи, тъй като все още не могат да си представят да ходят рамо до рамо с машина.

"Ние все още сме далеч от това да се притесняваме от наличието на хуманоидни роботи в нашето ежедневие", твърди Миси Къмингс, директор на Automation Laboratory в Масачузетския технологичен институт.

Голяма част от роботите, включени в конкурса все още не представят задоволителни резултати на тестовете и само няколко оправдават очакванията на разработчиците си.

Гил Прат, служител на Министерството на отбраната, твърди, че е невъзможно да се прогнозира кога разработчиците ще направят пробив и роботите ще влязат в широка употреба.

Има и друг проблем освен високите разходи за подобен род проекти. Голяма част от тези роботи всъщност са плашещи. Те изглеждат като големи метални паяци, човекоподобни машини без лица и бездушни убийци от антиутопичното бъдеще.

Преодоляването на обществената съпротива може да се окаже истинско предизвикателство. Американците изразяват силни резерви относно използването на безпилотни самолети, а различни групи настояват правителството да въведе ясна регулация на роботите, които могат да подпомагат войските на бойното поле.

Арати Прабакар, директор на Dapra, твърди, че навлизането на Google в роботиката е ход, който може да задвижи тази сфера напред.

"Независимо дали сме в мирни времена или във времена на война, независимо от бюджетната обстановка като нация ние трябва да правим инвестиция в следващото поколение", категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още