IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ добавиха китайски стартъпи в черния си търговски списък

Това е нов удар срещу Пекин точно преди началото на търговските преговори тази седмица

11:02 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство разшири черния си списък, като включи някои от китайските стартъпи, занимаващи се с изкуствен интелект. С това Вашингтон наказава Пекин за отношението му към мюсюлманските малцинства и засили напрежението преди търговските преговори тази седмица, предава Ройтерс.

Решението, което е почти сигурно, че ще предизвика остра реакция от Пекин, е насочено към 20 китайски държавни организации и осем компании, включително фирмата за видеонаблюдение Hikvision, както и лидерите в технологията за лицево разпознаване SenseTime Group и Megvii Technology.

Попадането в черния списък възпревятства въпросните организации да купуват компоненти от американски компании без одобрение от Вашингтон. Ходът следва примера на стореното с Huawei Technologies по съображения за националната сигурност.

Американските власти твърдят, че действията не са свързани с тазседмичните преговори с Китай, но сигнализират, че президентът Доналд Тръмп не се отказва от твърдата си позиция, докато двете най-големи икономики в света се опитват да сложат край на 15-месечната си търговска война.

Hikvision, чиято пазарна стойност е около 42 млрд. долара, нарича себе си най-големият производител на оборудване за видео наблюдение в света.

SenseTime, оценена на около 4,5 млрд. долара при набиране на капитал през май 2018 г., е един от най-високо оценените еднорози, докато Mevii, подкрепен от Alibaba, е оценен на около 4 млрд. долара и се подготвя за първично публично предлагане, което да набере поне 500 млн. долара в Хонконг.

През август Ройтерс писа, че Hikvision генерира около 30% от общите си приходи, които са в размер на 50 млрд. юана (7 млрд. долара) от чуждестранни пазари.

От своя страна, SenseTime заяви, че е силно разочарована от решението на Съединените щати, че компанията спазва всички закони и активно развива етичен кодекс за изкуствения интелект, така че да гарантира, че технологиите ѝ се ползват отговорно.

IFlytek посочи, че поставянето ѝ в черния списък няма да повлия на ежедневните ѝ операции.

„Приехме ситуацията и ще продължим да предоставяме отлични услуги и продукти на нашите клиенти“, коментират от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още