IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Франциско може да забрани безкасовите магазини на Amazon

Те могат да дискриминират хората, които нямат банкови сметки и кредитни карти, твърдят властите

22:00 | 21.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сан Франциско обмисля да забрани безкасовите магазини на Amazon чрез потенциалното въвеждане на закон, с който ще влезе в нарастващия списък на градовете, които предприемат такъв ход, пише CNBC.

Тази седмица Ню Джърси последва примера на Филаделфия в забраната на безкешовите магазини. Властите твърдят, че този тип търговски обекти реално могат да дискриминират потребителите с по-ниски доходи, които може да не разполагат с банкова сметка или кредитна карта. Но компаниите твърдят, че въпросният подход на продажба е добър за потребителите и намалява риска от кражби и от избягване на данъци.

В Сан Франциско законопроект за забрана на безкешовите търговци на дребно беше представен през февруари тази година, а сега предложението е разширено, така че да обхване и магазините на Amazon. Първоначално те бяха изключени, защото са автоматизирани и нямат служители, които да приемат пари за покупките.

Магазините на Amazon Go позволяват на клиентите си да вземат каквото поискат и да напуснат търговския обект без да е необходимо да спират на каса. За целта те разполагат с камери, които следят стоките, които потребителите вземат, а след това автоматично таксуват Amazon акаунтите им при напускане на магазина. В момента има съвсем малък брой магазини Amazon Go, които работят, но през септември Bloomberg писа, че компанията може да отвори около 3000 такива локации до 2021 г.

"Милиони американци нямат банкови сметки или по друг начин се озовават извън безкешовата финансова система“, гласи предложението. „Някои странят по желание, защото са притеснени за опазването на данните си и не искат всяка тяхна финансова трансакция да се записва от банки и компании за кредитни карти; физическите пари остават най-достъпният анонимен посредник за размяна в тази страна. Други може да не са добре ситуирани, така че да участват във формалната банкова система, или може да са изключени от нея противно на желанието им. Накратко, отказът от възможност за използване на пари в брой като платежен метод означава изключването на прекалено много хора“.

Amazon предупреди властите във Филаделфия, че може да се откаже от плановете си да отвори магазини Amazon Go, ако забраната влезе в сила.

Онлайн гигантът не е отговорил веднага на запитването за коментар по въпроса и какво би значела подобна забрана за нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Ами да поставят и кеш терминали, толкова ли е сложно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още