IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се подготвя да отчете най-големия спад на печалбата си от десетилетие

Инвеститорите все пак вярват, че възраждането на пазара на чипове ще подкрепи компанията през 2020 г.

10:51 | 06.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато се очаква Samsung Electronics да преживее най-големия годишен спад на печалбата си от поне десетилетие, инвеститорите разчитат на потенциалното подобрение на пазара на чипове за памет, което да се справи с проблемите на технологичния гигант тази година, предава Ройтерс.

Когато на 8 януари публикува предварителните си резултати за четвъртото тримесечие, най-големият производител на чипове за памет в света, ползвани в смартфони, лаптопи и сървъри, се очаква да обяви 40% спад на оперативната печалба до 6,48 трлн. вона (5,56 млрд. долара) според прогнозата на Refinitiv SmartEstimate.

Очаква се тримесечието, завършило през декември, да отбележи петият спад на тримесечната оперативна печалба на южнокорейската компания на годишна база. Това ще сложи край на година, помрачена от големите запаси на чипове, които потопиха цените, както и от търговската война между САЩ и Китай, която повлия негативно на световните вериги за доставки и на перспективите за потребителското търсене.

След като 2018 г. беше рекордна за финансовите резултати, миналогодишният спад вероятно означава, че Samsung е отчела най-големия си процентен спад на годишната си печалба от поне десетилетие.

След като Съединените щати се отказаха от планираните за декември мита върху китайски стоки, включително мобилни телефони и лаптопи, притесненията за търсенето отслабнаха и отстъпиха място на оптимизма за новите 5G мрежи.

“Очакваме целият пазар да се възстанови през първото тримесечие на 2020 г.”, коментира Майкъл Янг, директор в IHS Markit.

Отразявайки това настроение анкетираните от Refinitiv SmartEstimate анализатори очакват годишната печалба на Samsung за 2020 г. да нарасне с близо 40 на сто. Самата компания обичайно не дава годишна прогноза за финансовите си резултати.

Въпреки трудната 2019 г. за пазара на чипове Samsung все пак генерира половината от печалбата си от януари до септември от този бизнес.

Същевременно много експерти от индустрията остават предпазливи по отношение на възстановяването на пазара през тази година. Самата Samsung също, след като миналата седмица заяви, че тази година ще бъде по-трудна заради световната икономика, засегната от политическата несигурност и потенциалния спад в потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още