IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се извини на акционерите си за скандалите, в които се забърка

Лий Дзие Юн остана в ареста и не присъства на срещата

09:36 | 24.03.17 г.
<p>
	Вицепрезидентът Куон О-хюн.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът Куон О-хюн. Снимка: Архив Ройтерс

Samsung Electronics се извини на своите акционери за замесването си в скандали, които доведоха до ареста на президента на компанията и изтеглянето на смартфоните Galaxy Note 7 от пазара. Южнокорейският технологичен гигант обеща да подобри управлението си, в лицето на натиска от инвеститорите, пише Bloomberg.

Вицепрезидентът Куон О-хюн отправи извинението по време на годишната среща на акционерите, която се състоя по-рано днес в Сеул. Лий Дзие Юн, който в момента управлява най-големият производител на смартфони в света, отсъстваше, защото остава в ареста по обвинения в даването на подкупи и незаконно присвояване.

Прокурорите обвиняват Лий в даването на подкуп на близък до отстранената от поста президент Пак Гън Хе в замяна на подкрепа от правителството за сливането на два от бизнесите на Samsung. Мярката му помогна да затегне контроля си върху компанията. Samsung отрича Лий да е направил нещо грешно и твърди, че съдебното производство ще разкрие истината.

Ситуацията на Samsung се влоши и заради самозапалващите се смартфони Galaxy Note 7, чието изтегляне от пазара коства на бизнеса 6 млрд. долара.

„Съжалявам за скандала“, коментира Куон, посочвайки, че компанията не е плащала подкупи под формата на дарения. „Извинявам се още веднъж за грешката с Note 7 миналата година. Това беше провал, който възникна от опита с нови технологии“, допълва той.

Акциите на Samsung понижиха стойността си с 1% до 2,068 млн. вона в Сеул. Цената им достигна рекорден връх този месец на фона на стабилните продажби на чипове и възможността за преструктуриране на технологичния гигант. През ноември Samsung заяви, че разглежда идеята за разделянето на холдинга в опит да отговори на опасенията на инвеститорите за корпоративната структура.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още