IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отваря най-големия завод за смартфони в света

Той обаче няма да се намира в родната ѝ Южна Корея

16:17 | 09.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics отваря най-големия завод за производство на смартфони в света. Той ще се намира в покрайнините на индийската столица. Ходът пък идва в момент, в който търсенето на смартфони постепенно се увеличава, предава Bloomberg.

Заводът ще бъде открит от индийския премиер Нарендра Моди и южнокорейския президент Мун Дже-ин в 17 ч. местно време. И двамата лидери ще посетят мястото, сочат данни на властите.

"Възможността е огромна“, коментира Файзал Кавоса от компанията за проучвания CMR. “Подобно голямо съоръжение ще помогне на Samsung да отговори на огромното търсене в страна с 1,3 млн. души население, където има само 425 млн. потребители“.

След като зае поста си през 2014 г. Моди заложи на инициативата „Make in India”, която насърчава компании да създават заводи в страната, докато държавата се опитва да насърчи вътрешното производство. Индия привлече огромни чуждестранни инвестиции през последната година – в размер на 62 млрд. долара.

Индийският пазар на смартфони нарасна с 14% до 124 млн. продадени бройки през 2017 г. Това е най-бързият темп на растеж сред 20-те топ пазара според IDC. Търсенето на нови телефони расте в Индия. Китайският производител на смартфони Xiaomi заяви през април, че ще създаде още три завода в Индия.

Новият завод на Samsung ще може да произвежда 120 млн. смартфона годишно и ще прави всичко – от нисък клас телефони, които струват под 100 долара, до флагмана S9, твърди юножорейският гигант.

Индийците предпочитат ниския клас смартфони, струващи до 250 долара, като се има предвид ниския среден доход в страната според Bloomberg Intelligence. Това е една от причините Apple да не успява да спечели по-голям пазарен дял в Индия, тъй като повечето модели iPhone струват над 500 долара.

През миналата година Индия изпревари САЩ и се превърна във втория по големина пазар на смартфони в света след Китай. До 2021 г. се прогнозира, че ще има 780 млн. свързани телефона, в сравнение с 359 млн. през 2016 г., сочи проучване на Cisco Systems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още