IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung очаква най-ниската си тримесечна печалба от над две години

Оперативната печалба на компанията вероятно се е свила с 60 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано

11:10 | 05.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Samsung Electronics обяви, че се насочвa към най-ниската си тримесечна печалба от повече от две години, след като по-слабото представяне на чиповете за памет, забавящите се продажби на дисплеи и нарастването на конкуренцията при смартфоните засегна маржовете, предава Ройтерс. 

Южнокорейският технологичен гигант заяви, че оперативната му печалба вероятно се е свила с 60 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано, като не отговаря на очакванията на анализаторите и се насочва към най-слабото си тримесечие от края на 2016 г. досега. 

Книжата на Samsung повишиха леко стойността си преди да изтрият ръста и се търгуваха без силни движения след прогнозата, тъй като много инвеститори вече очакваха възстановяване на печалбата благодарение на известното подобрение в цените на чиповете през втората половина на годината.

Samaung доставя чипове за памет и екрани за собствените си смартфони и за Apple, както и сървърни чипове за компании с облачни услуги като Amazon. Бизнесът ѝ с чипове е основен двигател на растежа на печалбата.

Най-големият производител на смартфони и чипове за памет посочи в документите си към регулаторите за периода януари-март, че печалбата му вероятно ще е 6,2 трлн. вона (5,5 млрд. долара), което е под очакваните 6,8 трлн. вона, колкото прогнозираха анализаторите, анкетирани от Refinitiv SmartEstimate.

Приходите вероятно ще спаднат с 14 на сто спрямо година по-рано до 52 трлн. вона. Фирмата ще разкрие подробности за финансовите си резултати в края на април.

По-рано компанията предупреди, че тримесечието може да бъде разочароващо заради спада на цените на чиповете за памет и забавянето на търсенето на дисплеи, използвани в iPhone на Apple.

Премиум телефоните Galaxy на Samsung междувременно се борят да станат печеливши, след като разходите за иновации нараснаха, повиши се конкуренцията от китайските играчи, а потребителите изчакват повече време за да сменят старите си телефони с нови, твърдят анализатори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още