IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Salesforce иска ЕС да разследва сделката на LinkedIn и Microsoft

Най-голямата сделка на Microsoft до момента повдига въпроси, свързани с конкуренцията

09:38 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската софтуерна компания Salesforce призова регулаторите в Европейския съюз (ЕС) да разследват антитръстовите въпроси, свързани с придобиването на социалната мрежа LinkedIn от Microsoft за 26 млрд. долара, предава Ройтерс.

Очаква се през следващите седмици Microsoft да потърси одобрение от регулаторите в ЕС за най-голямата си сделка до момента.

Salesforce, която загуби наддаването за LinkedIn, призова регулаторите, отговарящи за конкуренцията, да направят повече от обикновено разследване, посочвайки, че сделката заплашва иновациите и конкуренцията.

"Чрез придобиване на собствеността върху уникалния набор от данни на LinkedIn за над 450 млн. професионалисти в редица области в повече от 200 страни, Microsoft ще е в състояние да лиши конкуренцията от достъп до тези данни и по този начин да получи нечестно конкурентно предимство“, коментира Бърк Нортън, главен юрисконсулт на Salesforce.

"Salesforce вярва, че това повдига важни въпроси за конкуренцията и опазването на личните данни, които трябва да бъдат напълно проверени от властите в САЩ и Европейския съюз“, допълни той.

Президентът на Microsoft Брад Смит заяви в изявление, че Salesforce може да не е наясно, но сделката вече е била одобрена в САЩ, Канада и Бразилия.

„Ангажирани сме с това да продължим да работим, за да осигуряваме ценова конкуренция на CRM пазара, на който Salesforce е доминиращ участник, таксуващ потребителите с по-високи цени в момента“, коментира той.

Предварителният преглед, който ЕК извършва на сделките по сливания, трае 25 работни дни, но може да бъде удължен с около четири месеца, ако има сериозни опасения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още