IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стартира процедура срещу Google за нарушаване на закон за данните

Компанията е обвинена, че не съхранява правилно данните на руските потребители

18:52 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Русия започна административна процедура срещу Google, защото компанията не съхранява личните данни на местните потребители в бази данни, базирани на руска територия. Всичко това може да доведе до глоба за технологичния гигант, обяви комуникационният регулатор Роскомнадзор, цитиран от Ройтерс.

Службата посочва още, че иска Facebook и Twitter да отговорят на искането да локализират подобни данни до 1 юли или ще се изправят пред глоби, като част от по-мащабните усилия на Москва да получи по-голям контрол над технологичните гиганти.

Русия наложи наказание – забавяне – на Twitter от март, тъй като компанията не е успяла да изтрие съдържание, което Москва смята за незаконно. Освен това властите обмислят въвеждането на закон, който да принуди чуждестранните технологични компании да отворят офиси в Русия или да получат наказания, като забрана за реклама например.

Президентът Владимир Путин заяви днес, че Русия не планира да блокира нито една чуждестранна социална мрежа, но се надява, че руските социални мрежи биха могли да предложат възможности за развитие на творчески настроени и талантливи хора.

„Не възнамеряваме да блокираме никого, искаме да работим с тях, но има проблеми, които се крият във факта, че не спазват нашите изисквания и руския закон“, коментира Путин по време на сесия с въпроси и отговори, излъчвана на живо по държавната телевизия.

Google не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Тя може да бъде глобена до 6 млн. рубли (82 060 долара) за това, че не се съобразява със закона, посочва Роскомнадзор.

Подобни административни казуси обичайно се разглеждат от окръжния съд в Москва.

Около 600 чуждестранни компании са локализирали данни в Русия – списък, който Роскомнадзор по-рано заяви, че включва Apple, Samsung и PayPal.

LinkedIn на Microsoft е блокирана в Русия, след като съд постанови, че тя е нарушила правилото за съхранение на данни, прието през 2015 г, което изисква цялата информация за руските граждани да се съхранява в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още