IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия глоби Google с 3 млн. рубли

Причина за наказанието е нарушаване на закона за личните данни

14:00 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Русия глоби Google с 3 млн. рубли (41 017 долара) за нарушаване на закона за личните данни. Това е първата глоба на Google за това нарушение, обяви Таганският окръжен съд в Москва, цитиран от Ройтерс.

Интернет гигантът потвърди, че е бил глобен, но не разкри повече подробности.

Наказанието беше наложено в момент на спор между Русия и големите технологични компании, като Москва редовно глобява гигантите в социалните мрежи, защото не премахват забранено съдържание. Освен това страната настоява въпросните компании да отворят офиси в Русия.

През юни държавният регулатор Роскомнадзор заяви, че Google, която е звено на Alphabet, може да бъде глобена до 6 млн. рубли, защото не съхранява личните данни на местните потребители в бази данни, намиращи се на руска територия.

Преди време Русия глоби Google, тъй като компанията не беше изтрила забранено съдържание. Компанията дразни руските власти и като блокира някои акаунти в YouTube на прокремълски фигури и медии.

Всичко това се случва в момент, в който Русия затяга контрола си над интернет и иска да намали зависимостта си от чужди компании и други страни.

Преди дни стана ясно, че Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет в рамките на тестове, проведени през юни и юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още