IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор нанася удар на технологичните гиганти, доминиращи в ерата на данните

Големите играчи, предоставящи финтех услуги, ще трябва да споделят данни с банките

11:21 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google, Alibaba и други големи технологични компании могат да бъдат принудени да споделят данни за потребителите на финансови услуги с банки и финансови технологични фирми, за да предотвратяват несправедливата конкуренция, предава Ройтерс.

Докато плановете на Facebook за дигитална валута се сблъскват с отпор, глобалният орган на регулаторите в световните финансови центрове заяви, че нарастващите усилия в тази посока от страна на големите технологични компании повдигат въпроси за финансовата стабилност, конкуренцията и опазването на личните данни.

Бордът за финансова стабилност (FSB) призова в доклад, публикуван в неделя, за “бдително следене” на насочването на големите технологични фирми към финансовите услуги, които твърди, че могат да засегнат възможността на банките да генерират капитал.

FSB твърди, че играчи като Microsoft, Amazon, eBay, Baidu, Apple, Facebook и Tencent, имат огромни бази от данни, а някои предлагат управление на активи, разплащания и кредитиране.

Много компании, в това число Amazon, Facebook, eBay, Alipay и Google придобиха лицензи, свързани с разплащания, в страни от Европейския съюз, включително в Люксембург, Ирландия и Литва, макар че повечето все още не са достигнали големи обеми.

Банките в Европа и на други места вече са принудени да споделят потребителски данни с трети страни (финтек играчи), които искат да предлагат конкурентни разплащателни услуги, а такъв е нужно да бъде случаят и с големите технологични играчи, посочват от FSB.

“Способността на технологичните гиганти да печелят от личните данни на клиентите повдига въпроса дали и в каква степен властите могат да разгледат потенциала за насърчаване на мобилността на данните между различните участници, които предоставят финансови услуги”, допълват от FSB. “Това може да помогне за насърчаването на конкуренцията и да осигури равнопоставеност между участниците на пазара”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още