IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият 5G разговор в България започна с медицински преглед

Технологията е революция за икономиката, индустрията и обществото, посочи министър Росен Желязков в началото на демонстрациите на Теленор

17:46 | 22.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Медицински преглед чрез технологията&nbsp; 5G.<em> Снимка: Теленор</em></p>

Медицински преглед чрез технологията  5G. Снимка: Теленор

Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа в България, съобщи пресцентърът на повереното му министерство. Демонстрацията беше част от серия практически тестове на 5G, които провежда телекомуникационната компания Теленор.

Той подчерта, че технологията от пето поколение ще бъде този ускорител, който наистина ще промени обществото. „Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест“, посочи министърът.

По думите му, разгръщането на новата мрежа за 5G е свързано с изключително голяма инвестиционна, териториално-устройствена и административна работа. „Тази триада на държавната политика и политиката на регулатора, трябва да бъде изключително хармонично реализирана в най-скоро време“, категоричен е Росен Желязков.

Той заяви, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията имат ползотворен диалог с телеком операторите.

Според министъра принос имат както демонстрациите, така и смелостта на телеком операторите да инвестират заедно с големите европейски телекоми “в този момент, в това начинание и в това приключение“.

От името на телекомуникационния бизнес, главният изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг, благодари на Росен Желязков за ползотворния диалог на тема ефективно разпределение на спектъра и ревизия на цените за предоставяне на честоти. “Наличността на спектъра, приемливите цени и съществената либерализация на регулациите за изграждане, са това, от което индустрията има нужда”, добави  Джейсън Кинг.

Демонстрацията за възможностите на технологията 5G включи медицински преглед от разстояние на пациент в Хасково от лекари в София.

Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“, който се намираше в централата на Теленор в София, и проф. д-р Диян Енчев, началник ‘’Травматологичен комплекс’’ в болницата, който преглеждаше от своя кабинет. Първият разговор през 5G мобилна мрежа в България се осъществи между Джейсън Кинг и Росен Желязков и известния български актьор Башар Рахал, които размениха идеи за следващите локации за 5G тестове.

Това беше първият от серията практически 5G тестове под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“, които Теленор ще извърши в България през следващите месеци, след като три седмици по-рано компанията получи тестови спектър, информираха от телекома.

Посредством различни демонстрации, телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология. Те ще бъдат специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата.

Демонстрациите на 5G технологията ще бъдат проведени освен в София, и на редица други места из страната, ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни. За целта Теленор ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни локации.

„Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“, каза проф. Балтов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Търпение, всичко с времето си. Като я изградят ще разберем. То и секса искат милиони младежи да разберат как ще им повлияе само като гледат клипове в имтернет ама не, трябва лично да го пробваш за да разнереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
evtimvz
преди 4 години
Не е ясно мощността на излъчването как ще влияе на хората в непосредствена близост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още