IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг изплашиха Alibaba

Компанията засега отлага своето листване там заради продемократичните протести и политическите вълнения

08:44 | 21.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата китайска компания за електронна търговия Alibaba Group Holding отлага своето листване в Хонконг, което ще е на стойност до 15 млрд. долара, заради нарастващото политическо напрежение в азиатския финансов център, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Плановете за първичното публично предлагане (IPO) на Alibaba бяха внимателно наблюдавани от финансовата общност за индикации за бизнес средата в контролираната от Китай територия.

Въпреки че не беше поставен никакъв формален срок за листването, Alibaba може да направи IPO най-рано през октомври, в опит да набере между 10 и 15 млрд. долара, когато политическото напрежение се успокои, а пазарните условия отново станат подходящи, коментира един от източниците.

Решението за отлагането на листването, което първоначално е било планирано за края на август, е взето по време на среща на борда на директорите, преди Alibaba да обяви финансовия си отчет миналата седмица, твърди друг източник.

Отлагането се дължи на липса на финансова и политическа стабилност в Хонконг и на продължаващите вече повече от 11 седмици продемократични демонстрации, които прераснаха в насилие, допълват източниците.

Сълзотворен газ е използван често от полицията, а над 700 души бяха арестувани след безпрецедентното затваряне на летището миналата седмица. Представянето на фондовия пазар в Хонконг спадна до 7-месечно дъно миналата седмица.

"Ще бъде много неразумно да направи листването скоро“, коментира първият източник.

И двамата източници са пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да говорят пред медиите.

Alibaba е отказала да коментира плановете си за IPO в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още