IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест срещу Uber в Чили взе една жертва

Таксиметрови шофьори се обявиха против услуги като Uber и Cabify

09:40 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шофьори на таксита, протестиращи срещу растежа на приложения за споделено пътуване като Uber и Cabify, блокираха главния път до основното летище в Чили в столицата Сантяго. Това доведе до смъртта на един човек и до провал на плановете за пътуване на някои, предава Ройтерс.

Базираната в Сантяго LATAM Airlines, която е най-големият превозвач в региона, както и нискотарифният превозвач Sky, се сблъскаха със закъснения на полетите, пишат местни медии. Телевизиите показваха трафика, като задръстванията бяха километрични, а много пътници просто започнаха да се разхождат по магистралата.

65-годишен бразилски туристи, приклещен в трафика, е починал от сърдечносъдово заболяване, обяви чилийската полиция без да разкрие повече детайли. Медицински хеликоптер е евакуирал мъжа, но вече е било прекалено късно, допълват властите.

“Това превземане на летището от таксиметровите шофьори навреди сериозно на имиджа на Чили, на имиджа на авиокомпаниите и навреди на хората, които пътуват или пристигат в страната”, коментира Клаудио Орего, кмет на региона.

Той допълни, че правителството ще повдигне обвинения срещу лицата, отговорни за протестите, както и че най-малко 15 души са били арестувани.

Чилийският конгрес напредва бавно по отношение на създаването на регулация за Uber и Cabify, които остават законно в сивата зона. Въпреки че някои представители на властта обещаха да санкционират потребителите, които често използват приложенията, те също така изразиха желание да въведат официално услугите във вече съществуващата регулаторна рамка в Чили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още