IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорите на Южна Корея представиха детайли по делото срещу лидера на Samsung

Процесът срещу Ли Джае-йон започва в четвъртък

17:39 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейските прокурори представиха най-подробния си доклад досега по обвиненията в подкуп срещу ръководителя на Samsung Ли Джае-йон след няколкомесечно разследване, което разтърси корпоративния и политическия елит на страната, съобщава Wall Street Journal.

В доклад от 99 страници, публикуван в понеделник, специалният прокурор Парк Йонг-су твърди, че Ли и други четирима изпълнителни директори на Samsung Group са поискали по-широки услуги от президента Пак Кън-хе и нейн довереник, отколкото бе обявявано досега.

Тези действия, казват прокурорите, са имали за цел да направят безпроблемно получаването на властта в Samsung от Ли, както и да се осигурят средствата за плащането на данък за наследство, който може да възлезе на милиарди долари, когато баща му и председател на Samsung Ли Кун-хи почине.

За да постигне тези цели Samsung е влязла в сложна схема на корпоративни промени, включително чрез публично вписване на дъщерно дружество на Samsung, посочват прокурорите в своя доклад.

Гигантът е платил и милиони долари на други компании, за които се твърди, че се контролират от Чо Сун-сил, приятел на Ли Джае-йон, в замяна на държавна подкрепа за спорно сливане през 2015 г. на два филиала на Samsung, както и за други ходове след наследяването на компанията.

В случая със сливането прокурорите казват, че Samsung е платила, за да спечели решителния вот по сделката от третия по големина публичен пенсионен фонд в света – National Pension Service, който е държал голям дял в един от филиалите на Samsung. Според прокурорите фондът е действал по заповеди на Пак Кън-хе, макар да е знаел, че може да изгуби поне 138,8 млрд. вона, или около 120 млн. долара.

Разследващите не представиха всички детайли в доклада от понеделник, които да подкрепят твърденията им. Делото срещу Ли започва в четвъртък, като дотогава заместник-председателят на Samsung Electronics остава в затвора.

Ако бъде признат за виновен, Ли може да лежи години зад решетките, коментират правни експерти. Присъда ще нанесе и значителен удар върху империята Samsung, която има десетки дъщерни дружества – от компании за електроника до тематични паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още