IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на Nintendo срина акциите ѝ въпреки добрия отчет

"Animal Crossing" носи сериозни успехи на компанията в труден момент

11:46 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Nintendo предупреди, че печалбата и приходите ѝ от продажби могат да се понижат през тази фискална година - отчасти заради коронавируса. Новината изпрати цената на акциите на компанията на червено въпреки силните финансови резултати за последното тримесечие, пише Bloomberg.

Базираният в Киото разработчик на игри прогнозира 15% спад на оперативната печалба, намаление на продажбите на Switch до 19 млн. и понижение на софтуерните продажби до 140 млн. Цената на акциите се сви с 5,6%, докато пазарът в Токио отбеляза растеж.

През последното тримесечие, подпомогната от стоенето у дома заради коронавируса, оперативната печалба на Nintendo се повиши тройно до 89,5 млрд. йени (842 млн. долара), докато нейната игра „Animal Crossing: New Horizons” достигна 13,4 млн. продажби в първите шест седмици на пазара. Това помогна на Nintendo да продаде 21 млн. бройки Switch за годината, която завърши през март, изпреварвайки собствената си прогноза и очакванията на Morningstar Research за близо 20 млн. бройки.

Nintendo се присъседини към други технологични компании, които дават предпазлива прогноза за година напред, най-вече заради несигурността около влиянието на пандемията на Covid-19 върху производството и услугите. Компанията продължава да се бори с недостига на компоненти за конзолата си, но сега очаква всичко това да отмине до лятото, коментира президентът Шунтаро Фурукава.

„Очакваме влиянието на Covid-19 върху нашето производство да изчезне до лятото, а прогнозата ни за продажбите е базирана на това. Но ние ще ревизираме прогнозата, ако ефектът от вируса се задържи по-дълго от това, което очакваме в момента“, коментира Фурукава пред анализатори. „Има риск да се наложи да отложим пускането на игрите, които планираме за фискалната година. Но на този етап не очакваме забавяния на големи заглавия“.

„Книжата се понижават заради лошата прогноза и коментарите на мениджмънта, подсказващи за отлагане на игри“, коментира Дейвид Гибсън, главен инвестиционен съветник в Astris Advisory Japan. „Очаквам, че те подготвят само едно AAA заглавие за фискалната година, плюс потребителите да купят и по едно старо, което означава по две игри на собственик на Switch”.

Засега Nintendo се радва на нарастващата популярност на “Animal Crossing: New Horizons”, която помогна за 40-процентното рали на акциите на компанията от дъното им през март, добавяйки над 16 млрд. долара към пазарната капитализация на японската фирма.

Фурукава коментира, че инерцията, набрана от играта, е изненадала дори самата компания.

Конкурентите Sony и Microsoft планират да пуснат нови конзоли за празничния сезон. Nintendo, която пусна по-достъпната Switch Lite през септември, по-рано тази година обяви, че не планира предлагането на допълнителен нов хардуер през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още